Loading...

Zmarłym - Ziemie Ja​ł​owe

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-01-2024

Tracklist

01. Gdzie mieszkasz?
02. Szuflady
03. Wędrowcy
04. Wschodnie przejście
05. Patrzą na nas tylko satelity

Ik maak kennis met de Poolse band Zmarłym ('de overledenen') middels een heruitgave van hun debuut-EP Ziemie Ja​ł​owe ('woeste landen'). Deze verscheen al in 2020 in eigen beheer, met toen nog drie tracks. Inmiddels heeft de band onderdak gevonden bij Godz Ov War, dat voorziet in een heruitgave (in een iets andere hoes). Om het geheel wat meer body te geven zijn er twee extra tracks aan toegevoegd, waarvan ik aanneem dat het nieuwe nummers zijn (want in 2023 opgenomen).

In vier langere composities en een instrumentaal intermezzo (Wschodnie Przejście, dat betekent heel toepasselijk 'oosterse passage', daar heb ik dan ook niks aan toe te voegen) leeft het Poolse trio zich uit in de meest boosaardige black metal van de oude school. Tremelo-riffs, dissonante gitaarleads, evil vocalen en blasts maken deel uit van het verwachtte arsenaal. Daarnaast lenen deze langere tracks zich ook uitstekend voor uitgerekte langzamere sfeerstukken, waar Zmarłym dan ook gretig gebruik van maakt. Juist gedurende die passages maakt de duistere atmosfeer het meeste indruk op mij.

Opener Gdzie Mieszkasz? ('waar woon je?') zet wat al deze elementen betreft direct de toon. Toch blijkt er bij verdere beluistering wel wat meer aan de hand. Naarmate de EP vordert (en, eerlijk is eerlijk, iets beter doorluisteren) zit er wel iets meer in het geluid dan dat ik aanvankelijk had ingeschat. Zo laat het tweede gedeelte van Szuflady nadrukkelijke post black metal-invloeden horen, waardoor toch een andere sfeer ontstaat. Ook opvallend vind ik trouwens hoe in deze passages de basgitaar naar voren wordt geschoven. Daarna borduurt Wędrowcy voort op de post-stijl, en wordt de pure black metal naar de achtergrond verdreven.

Het meest 'pure' black metal-nummer (na de al genoemde opener) is de afsluiter Patrzą Na Nas Tylko Satellity, dat voor het grootste gedeelte woest uithaalt, maar dan toch weer eindigt in iets totaal anders dan we tot nu toe gehoord hebben. Een rustiger stuk met cleane zang, de gitaren ontdaan van distortion, en een wat oosters aandoend sfeertje, dat zeker binnen de context van (post) black metal echt behoorlijk eigenaardig klinkt. Voor wie het kent: een beetje Hava Nagila-achtig, dat naar het einde toe snel in tempo toeneemt, om te eindigen in een al dan niet verwachte climax.

Om de 'black' metal van Zmarłym te kunnen waarderen is een wat ruimere geest nodig dan je misschien op voorhand had kunnen denken. Ik vind de muziek hier en daar best apart klinken, en ben dan ook benieuwd geworden naar langspeler Druga Fala, die de band in 2021 uitbracht. Wordt mogelijk vervolgd ....

Andrew - Guitars, Vocals

Marcin - Bass

Młody - Drums