Loading...

Zoltan - Tombs of the Blind Dead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2014

Tracklist

01. Tombs Of The Blind Dead
02. Return Of The Blind Dead
03. The Ghost Galleon
04. Night Of The Seagulls

Dit is misschien wel de eerste soundtrack-tribute ooit, en wel voor de cult-horror-reeks Tombs Of The Blind Dead (La Noche Del Terror Ciego) uit de vroege jaren '70. Het Londense Zoltan heeft zich tot doel gesteld een eerbetoon te brengen aan deze cult underground filmreeks van de Spaanse regisseur Amando D’Ossorio. Dit levert een vier tracks tellende EP op, waarvan elk nummer betrekking heeft op een van de vier films van deze serie, die volgens velen tot een van de absolute hoogtepunten van de Europese horror underground scene behoort.

Dit is dan ook zwaar spul. Niet zozeer zwaar in de zin van heavy metal, maar in de zin van zwaar te verteren. De vier nummers op deze EP kunnen worden gezien als een soort moderne soundtrack voor elk van de vier films. Ze zijn allemaal instrumentaal en bestaan vooral uit depressieve en creepy keyboardpassages als bedreigende baselines. De griezelige sfeer van elk nummer past perfect als soundtrack bij een horrorfilm.

Voor de duidelijkheid: hier is niet echt sprake van afgeronde nummers of zelfs 'concrete' muziek als zodanig, Zoltan covert als het ware de tunes, de filmmuziek. Vanuit het oogpunt van sfeer is deze EP echter zeker interessant voor met name liefhebbers van doom en andere nadrukkelijk slome en duistere klanken. Wel typisch, en terecht, dat juist Rise Above dit uitbrengt.

Het geluidsfragment hieronder is het thema van de oorspronkelijke film, met bijbehorende beelden, slechts bedoeld om een idee te geven van de klanken. Van Zoltan zelf is geen online geluid/beeldmateriaal voorhanden.

Andy Thompson - keyboards

Matt Thompson - bass, keyboards

Andrew Prestidge - drums, keyboards