Loading...

DyNAbyte - 2KX

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-10-2010

Tracklist

Equilibrium
F.T.L.
Normal
Hereditary Neuronavigation
Cold Wind Of Fear
Artmix
Speed
The Mummy
I'm Not Scared
Stones
Wave
Blinded By My Light

De historie van DyNAbyte ligt alweer een stuk terug in het verleden. Oorspronkelijk opgericht in 1998, heeft de band pas echt vorm gekregen in 2001 met de toetreding van zangeres Cadaveria, tevens bekend als naamgeefster van de gelijknamige band. Daarna volgt er een demo (2003) en de eerste full-length (Extreme Mental Piercing, 2004). In 2007 beginnen dan de voorbereidingen voor de nieuwe release 2KX, ofwel 2010, het jaar dat volgens de band HET jaar voor hen moet gaan worden. Dat het zo lang zou duren voordat er een opvolger voor het debuut zou komen was in eerste instantie toch echt niet gepland, maar niet alles zat in die tussenliggende jaren evenveel mee. DyNAbyte heeft dan ook besloten de productie geheel in eigen hand te houden. Het meest bijzondere aan deze release is het format waarop het wordt uitgebracht: als USB stick! Al mag ook de release datum bijzonder genoemd worden, zo vaak is het natuurlijk geen 10-10-10. De naam van de band is een opsomming van de woorden dynamite, DNA en byte. Het is een synoniem voor geest van krachtige muziek, die geboren wordt uit het menselijk brein, uitgevoerd door technologie.

Tja, wat te denken van een act die qua personele bezetting slechts bestaat uit een gitarist, een bassist en een zangeres. Wat de naam DyNAbyte en de uitleg daarbij ook al impliceren is dat er wel eens veel elektronica aan te pas zou kunnen komen, dat klopt dan ook. De beide heren instrumentalisten houden zich veelvuldig bezig met geprogrammeerde drums, samples, toetsenpartijen enzovoort. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de muziek, en die ligt toch heel wat meer in het metal straatje dan je in eerste instantie misschien zou verwachten. Behalve bespelers van allerhande elektronica zijn de heren snarenplukkers namelijk ook behoorlijke riffmeesters. Deze basis wordt voortreffelijk aangevuld door de afwisselend cleane zang en voorzichtige/hese grunt van vocaliste Cadaveria.

Hoewel de term industrial metal al gauw gebezigd wordt om deze muziek te beschrijven, vind ik termen als cyber of dance metal die ik al eens hoorde ook wel behoorlijk van toepassing. De Russische band Xe-None typeert zichzelf als zodanig, en ik vind DyNAbyte daar wel wat van weg hebben. Als ik al een link met een bestaande, min of meer bekende band zou moeten leggen dan is het deze wel. Al ga ik daar ook meteen wel bij zeggen dat DyNAbyte wel wat meer metal-geörienteerd klinkt. Andere referenties waar ik mezelf regelmatig op betrap zijn Nederlandse bands als Conteched en Next Waste Dimension. Voor wat betreft de muziek dan, laatstgenoemde bands hebben natuurlijk geen zangeres. De overeenkomsten met genoemde bands zitten hem vooral in de mix van “mainstream” metal met dance muziek, of in ieder gevoel behoorlijke invloeden daarvan die in de muziek verwerkt zitten.

Ik vind niet alle muziek op deze 2KX even sterk. Op niet elk nummer is de verhouding tussen metal en anderssoortige muziek evenveel in balans. Dat houdt wat mij betreft in dat er een paar tracks of gedeeltes daarvan op staan die in de categorie lichtvoetige dansmuziek vallen, muziek die naar mijn smaak veel te mainstream/poppy geörienteerd is. Waar echter de metalen registers volledig worden opengetrokken hebben we te maken met een band die de naam metalband zeker waardig is. Ook binnen een nummer is deze tweedeling regelmatig aanwezig, het lijkt dus een bewuste keuze te zijn om zo voor de dag te komen. Een mooi voorbeeld daarvan treffen we al in opener Equilibrium, met lieftallige refreintjes, maar ook lekker beukende riffs. De digitaal verspreide single The Mummy is het album al vooruitgesneld en behoorlijk representatief voor de band, een lekker luchtig dansplaatje. Ach, eigenlijk hangen alle tracks van dit album aan elkaar van de symbiose tussen elektronische muziek, dance en metal, waarschijnlijk is het een kwestie van je persoonlijke smaak of ruimdenkende instelling of je DyNAbyte een kans wil geven of niet.

Cadaveria - Vocals

John - Bass Guitar, Programming

L.J. Dusk - Guitar, Programming