Loading...

Johan Wolfgang Pozoj - Birth Of Pozoj

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-04-2011

Tracklist

1) Bellum Omnium Contra Omnes (33:51)
2) Queen Emeraldas (20:45)

Code 666, sublabel van Aural Music, heeft een naam hoog te houden voor wat betreft het traceren van uitheemse, exotische bands die musiceren in het alternatieve, inheemse folk/pagan/black metal genre. Zo kwamen recentelijk al bands uit Roemenië (Transsylvanië) en Turkije voorbij. Nu is het de beurt aan Johan(n) Wolfgang Pozoj (what's in a name) uit Kroatië. De bandnaam is een samentrekking van de voornaam van J. W. Goethe (Duits wetenschapper/schrijver/filosoof enz.) en de uit de Indo-Europese mythologie afkomstige draak Pozoj. Als band bestaat dit verschijnsel sinds 2006, als samenvoeging van een diversiteit aan bands en muzikanten. Het debuut dat hier besproken wordt, is oorspronkelijk al door de band zelf uitgebracht in 2007. Het is het eerste deel van een beoogde trilogie (Birth Of Pozoj, Escape of Pozoj en Return of Pozoj ), waarvan ook het tweede deel al eens is verschenen in 2009. Inmiddels is de band dus opgepikt door Code 666 en is besloten om het oudere werk in de huidige bezetting in zijn geheel opnieuw op te nemen en uit te brengen. Niet de gehele tracklist vinden we terug op deze remake van Birth Of Pozoj, gebleven zijn “slechts” twee titels, die gezamenlijk dan weer wel goed zijn voor bijna 55 minuten aan muziek. Het ligt in de planning om ook de delen twee en drie in respectievelijk 2012 en 2013 te gaan releasen, waarbij het dus in het geval van het tweede album ook zal gaan om een volledig nieuw op te nemen versie. Het derde en laatste deel zal sowieso een nieuw album zijn, waarvoor nog geen opnamen zijn gemaakt.

De muziek van Johann Wolfgang Pozoj wordt omschreven als avant-gardistische black metal. De basis van de muziek lijkt mij diepgeworteld in folk/heidense sferen, met elementen uit de black metal. Ik neem aan dat de band is beïnvloed door zijn omgeving/natuur en verhalen/geschiedenis. Zelf zou ik daar nog graag aan toevoegen dat er de nodige progressieve invloeden in de muziek te vinden zijn. Hoewel je in een track van ruim een half uur natuurlijk van alles aan invloeden kwijt kunt, zijn de twee tracks toch wel enigszins verschillend. Bellum Omnium Contra Omnes is vooral progressief, uitdagend, opwindend. Voortdurend wordt er gewerkt aan spanningsbogen, met veel aandacht voor structuur en opbouw. Er wordt in dit ruime halve uur gewisseld in stijlen van jazzy/avant garde en progressieve muziek tot stevige doom rock en (post) black metal. Ook komen sporadisch wat bombastische passages (keyboards) voorbij.

Het andere nummer Queen Emeraldas lijkt, eigenlijk al vanaf het begin, voornamelijk black metal geörienteerd. Toch komen hier, uiteraard zou ik bijna zeggen, ook de nodige verrassende elementen voorbij. Wat blijft overheersen is een enigszins sombere sfeer in de terugkerende thema's. Ondanks de lengte is er toch sprake van een nummer met kop en staart en een vrij overzichtelijke couplet refrein opbouw. Voor beide tracks geldt dat de lengte geenszins bezwaarlijk is, al zou de eerste track ook opgedeeld kunnen zijn in meerdere titels. Al met al is dit toch wel een album dat even de tijd nodig heeft om op je in te laten werken. Het is geen hapklare brok muziek en vergt wel wat inlevingsvermogen van de luisteraar. De teksten, de ene keer gesproken, gekreund/gefluisterd (het eerste deel van Bellum Omnium Contra Omnes), maar meestal gegrunt, zijn voor mijn gevoel in de eigen taal, dus daar kan ik geen touw aan vast knopen. Dit draagt wat mij betreft alleen maar bij aan de wat geheimzinnige, beklemmende sfeer. Ik ben wel benieuwd naar volgend materiaal van J. W. Pozoj, ondanks dat het er op lijkt dat de tweede fase van deze trilogie wel bestaat uit nummers van een gangbare klassieke lengte. Op dit eerste deel is het toch vooral de eerste lange track die indruk op mij gemaakt heeft.

Ivan Borčić - Vocals

Filip Fabek - Guitar, Programming

Marko Balaban - Guitar

Slaven Milić - Bass

Luka Kovač - Drums