Loading...

Johan Wolfgang Pozoj - Escape Of Pozoj

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-11-2011

Tracklist

1. Prolog: Vječno Robljem (Prologue: Forever Slaves)
2. Iz Grotla Života (From the Pit of Life)
3. --- (instrumental)
4. Song of Pozoj
5. Trpaš se po Mesima (Craming Yourself upon the Flesh)
6. Careless Are Your Souls
7. I Am the Forest
8. Prstima Prelazim Preko Tvoga Tijela... (With Fingers I Slip Down thy Body...)

Zo'n half jaar geleden besprak ik het heropgenomen debuut van de Kroaten van Johan Wolfgang Pozoj. Ik maak even gebruik van een stukje daaruit om uitleg te geven over het hoe en waarom van deze band en z'n releases. Het vertelt ook meteen de voorgeschiedenis voor de aanstaande tweede re-release, deel twee uit de trilogie, Escape Of Pozoj. De bandnaam is een samentrekking van de voornaam van J. W. Goethe (Duits wetenschapper/schrijver/filosoof enz.) en de uit de Indo-Europese mythologie afkomstige draak Pozoj. Over deze laatste gaat het verhaal dan ook. Het debuut was oorspronkelijk al door de band zelf uitgebracht in 2007. Het is het eerste deel van een beoogde trilogie (Birth Of Pozoj, Escape of Pozoj en Return of Pozoj ), waarvan ook het tweede deel al eens is verschenen in 2009.

Inmiddels is besloten om het oudere werk in de huidige bezetting in zijn geheel opnieuw op te nemen en uit te brengen. Het eerste album verscheen dus in april van dit jaar. Het tweede hernieuwde album, de aanleiding voor deze review, was voorzien voor 2012, maar zal al in november verschijnen. Overigens betreft het hier geen nieuwe opnames, zoals de band eerder wel van plan was, maar 'slechts' een geremasterde versie, dit vanwege geldgebrek. Dat zal dan ook wel de reden zijn dat het album eerder uitgebracht kan worden dan gepland was. Het derde en laatste deel zal sowieso een compleet nieuw album zijn, waarvoor nog geen opnamen zijn gemaakt.

Waar op het eerste album de muziek nog verdeeld was over twee lange tracks, hebben de nummers hier een meer gangbare speelduur. Acht tracks, waarvan er zes tussen de 3:10 en 5:37 klokken, en twee langere van 9 en 13 minuten. Diezelfde compactheid zien we ook terug in de muziek zelf, die is een stuk directer en wat minder experimenteel dan op de voorganger. Wat ook gedeeltelijk anders is zijn de teksten. Op het eerste deel nog geheel in de eigen taal (Kroatisch, naar ik aanneem), op dit vervolg zijn er ook nummers die in het Engels worden voorgedragen. Al met al lijkt het er op dat Pozoj gaat voor iets meer toegankelijkheid binnen de muziek, al dan niet een bewuste keuze of simpelweg groei.

De muziek is te karakteriseren als avantgardistische black metal met een zwaar melancholieke inslag, een populaire insteek binnen dit genre. Met name de gitaarlijnen verraden de black metal oorsprong, waarbij ook een hese scream een duit in het zakje doet. Maar vooral de verhalende sfeer, de nadrukkelijke thematiek, en daarbovenop een regelmatig terugkerende vertellende stem drukken ook wel een folkachtig stempel op de muziek. De muziek lijkt ten allen tijde in dienst te staan van een zekere sfeer die de band nadrukkelijk wil neerzetten. Careless Are Your Souls is denk ik een fraai voorbeeld van het effect dat J.W. Pozoj wil bereiken. Minieme aankleding met optimaal effect.

Het eerste gedeelte van het album bevat de compactere tracks, hoewel grotendeels in elkaar overlopend zijn ze toch wel te beschouwen als composities met kop en staart, het zijn echte liedjes. Ook wordt daarin het tempo nog regelmatig hoog gehouden, waardoor er een aangename vaart in de muziek, en in het album, blijft. De twee langere tracks zijn bewaard voor het laatst, waarin de opgeroepen sfeereffecten worden geoptimaliseerd. Zo zijn hierin bijvoorbeeld ook ambiente en trage, herhalende passages te vinden, en is de muziek verre van compact. De experimenteerdrift van J.W. Pozoj komt hier optimaal tot uiting. De muziek lijkt me bestemd voor mensen die houden van verhalende, zware, melancholieke sfeermuziek (depressief bijna), met een basis van folky black metal.