Loading...

Metsatöll - Ulg

Gepost in Reviews door Jenny op 07-11-2011

Tracklist

01. Agu
02. Sõjasüda
03. Küü
04. Muhu õud
05. Kivine maa
06. Rabakannel
07. Isata
08. Kahjakaldad
09. Torminlind
10. Ulg
11. Eha

Ulg is alweer de zestiende release (singles, EP's live albums/dvd's, split enz.) voor de bekendste metalband uit Estland. Metsatöll bestaat al sinds 1999 en speelt sinds 2004 in de huidige line-up. Het viertal heeft een oud Ests woord voor wolf gekozen als naam voor de band. Hiermee is direct duidelijk dat hun muziek vooral over de wilde natuur gaat. De nummers worden vertolkt in het Ests, de verhalen zijn voor (de meesten van) ons dus niet te volgen.

In 2004 kwam het album Hiiekoda uit. Ondanks het feit dat de frontman Markus niet bepaald een zangtalent is vond ik dit album erg goed. Muzikaal zat het goed in elkaar en de vele bijzondere instrumenten die Lauri gebruikt, zoals de mondharp, Torupill (Estste doedelzak) en de Kannel maken het een bijzonder geheel. Dat laatste is een typisch Ests of Fins getokkeld snaarinstrument dat familie is van de citer.

Tussen Hiiekoda en Ulg zijn nog een aantal albums uitgebracht die ik niet allemaal gevolgd heb. Ik heb Metsatöll een keer of drie live mogen zien en dat was altijd gaaf. De shows mogen dan niet foutloos en gelikt verlopen, juist dat ruige hoort bij de stoere Esten.

Toen ik door Chris gevraagd werd het nieuwe album van Metsatöll te reviewen zei ik natuurlijk direct ja. Chris vond het maar niets liet hij doorschemeren, maar hij heeft dan ook duidelijk een andere smaak dan ik. Markus kan nog steeds niet zingen maar hoe hij het ook doet, zijn geluid past bij de muziek. Ulg betekent zoiets als ‘wail’ of ‘howl’, daarin vinden we de wolven weer terug.

Verwacht wederom geen gepolijst en perfect uitgebalanceerd album, maar gewoon lekker ruige muziek met wat traditionele invloeden van Lauri. Op de momenten dat Lauri niet op een doedelzak of één van zijn andere instrumenten aan het spelen is gooit hij zijn zware stem ook nog eens in de strijd. In het nummer Muhu õud, is dit duidelijk te horen. Deze alleskunner maakt de muziek en dit album erg aangenaam. Als je op zoek bent naar nieuwe muziek die zeker niet standaard is moet je vooral Ulg van Metsatöll eens gaan beluisteren.

Markus Teeäär - zang, gitaar

Lauri Varulven - gitaar, zang, diverse traditionele, lokale instrumenten

Kuri Raivo - bas, zang

Marko Atso - drums, percussie, zang