Loading...

Aborted - Global Flatline

Gepost in Reviews door Peter Hagen op 24-01-2012

Tracklist

01. Omega Mortis
02. Global Flatline
03. The Origin Of Disease
04. Coronary Reconstruction
05. Fecal Forgery
06. Of Scabs And Boils
07. Vermicular, Obscene, Obese
08. Expurgation Euphoria
09. From A Tepid Whiff
10. The Kallinger Theory
11. Our Father, Who Art Of Feces
12. Grime
13. Endstille

Het 'Belgische' Aborted staat op het punt hun nieuwe product "Global Flatline" te lanceren. De band bestaat inmiddels sinds 1995, heeft 6 full-lengths en enkele EP's op hun naam staan en kenmerkt zich sinds het begin met zeer energieke death-metal maar vooral ook met line-up wisselingen waarbij Gore-master Sven "Svencho" de Caluwé de stabiele factor is. De oorsprong van de band ligt in België, maar momenteel is het maar 20% van de band die hier nog een direct raakvlak mee heeft.

Het album begint met een duister intro "Omega Mortis". Mogelijk dat de gesproken tekst wederom uit een film afkomstig is, maar er gaat niet direct een belletje bij mij rinkelen. Iets met de uitbraak van een ziekte uit een nieuwsbericht, altijd goed. Wel zijn dit soort intro's en samples redelijk typerend bij de voorgaande Aborted platen. Ik voel me dan ook meteen thuis! Na een kleine minuut start de titel track "Global Flatline" en na een kort en kracht intro, krijgen mijn oren er flink van langs. Typische Aborted riffs, snelle blastbeats en gitaarlijnen en vooral geen karige zanglijnen.

Aborted kenmerkt zich meestal door dynamische muziek, waarbij er niet alleen maar geblast wordt, maar de tempo's varieëren. Ow, moderne uitspraak: breakdowns! En dat kunnen ze dan ook goed. Soepel lopen de riffs over in elkaar. Het nieuwe album bevat 13 tracks, waarvan 3 al eerder uitgebracht waren op de "Coronary Reconstruction" EP, uit 2010. Deze tracks, "Coronary Reconstruction", "From A Tepid Whiff" en "Grime", klinken dan ook direct bekend in de oren wanneer ze voorbijkomen, ondanks dat ze opnieuw opgenomen zijn en wat schoonheids updates hebben gekregen. Een leuk detail (met dank aan de ons welbekende G. Mol), is dat de sample in de track "Coronary Reconstruction" (rond 3:12) uit de film Hellbound komt en inmiddels al meerdere keren gerecycled is. Zo is hij ook te horen in "War Criminal View" van Nyctophoic als intro van het nummer "Inner manipulation".

Tussen dezelfde nummers van deze plaat en de vorige EP is het dan ook makkelijk om het geluidsverschil te vergelijken. Beide klinken super strak, maar op de nieuwe plaat lijken de gitaren iets naar de voorgrond te zijn verschoven. Technisch, aggressief en volgens schrijven met de snelste en de langzaamste passages die Aborted ooit gekend heeft. Als bonus hierboven op, komen er ook nog een handvol aan gastzanger voorbij: Trevor Strnad van The Black Dahlia Murder, Julien Truchan van Benighted, Jason Netherton van Misery Index en Keiijo Niinima van Rotten Sound. Waar en welk nummer? Dat mag je zelf uitvinden!

Voor niet death-metal fans zal Aborted nogal wat overkill zijn. De muziek walst over je heen, op een tempo waardoor je niet weet wat je overkomen is. Geweldig, kan ik je zeggen! Overigens is echt niet elk nummer op mach 5 afgewerkt. "Expurgation Euphoria" blinkt bijvoorbeeld uit in traagheid. Stampend om wel te zeggen. Extra detail (dat ik wederom via dhr. G. Mol verkreeg), de plaat is naast digitaal en CD ook op groen vinyl te verkrijgen, in een gelimiteerde oplage van 200 stuks, met poster, CD en 2 extra tracks, voor de liefhebbers. Een aanrader dus. Ik kan maar één ding zeggen: Aborted makes happy! Wederom een lekker album!

Sven "Svencho" de Caluwé - zang

JB van de Wal - bas

Eran Segal - gitaar

Ken Bedene - drums

Michael Wilson - gitaar