Loading...

Carcass - Surgical Steel

Gepost in Reviews door Douwe op 11-08-2013

Tracklist

01. 1985
02. Thrasher's Abattoir
03. Cadaver Pouch Conveyor System
04. A Congealed Clot Of Blood
05. The Master Butcher's Apron
06. Noncompliance to ASTM F 899-12 Standard
07. The Granulating Dark Satanic Mills
08. Unfit For Human Consumption
09. 316 L Grade Surgical Steel
10. Captive Bolt Pistol
11. Mount Of Execution

Ik was uitermate opgetogen toen in 2008 het Britse Carcass in de (bijna-) originele bezetting weer optredens ging doen. Een uitgelezen kans voor ondergetekende om die band eindelijk eens live te aanschouwen. Met name omdat ik Carcass pas na hun allerlaatste tournee in 1994 echt leerde kennen en hun muziek in de navolgende jaren enorm ging waarderen. Die reünieconcerten van de afgelopen vijf jaren gaven echter aanleiding tot veelvuldige speculaties omtrent een eventueel nieuw album van deze melodieuze deathmetal pioniers. In eerste instantie bleef dat alleen bij een gerucht, maar sinds eind vorig jaar werd dat hardnekkige gerucht ook door de band zelf bevestigd: een nieuwe plaat zou in de maak zijn. En ziehier: Surgical Steel - de eerste Carcass langspeler sinds 17 (!) jaar - is dan eindelijk een feit!

Wat meteen opvalt is dat de plaat met name een terugkeer is naar het snelle death metal verleden van de band uit Liverpool. Ook het gave oude logo staat weer prominent op de frontcover waarop bovendien ook de Tools Of The Trade prijken. Inmiddels toch wel een handelsmerk van Carcass. Met songtitels als Thrasher's Abattoir en A Congealed Clot Of Blood maakt de band duidelijk zich anno 2013 tekstueel ook weer op het vertrouwde slagveld van weleer te begeven.

Over naar de muziek dan. Laat ik voorop stellen dat alle kenmerkende Carcass elementen aanwezig zijn: snelheid, agressiviteit, melodie, spannende arrangementen, gave soloblokken en zelfs deathgrunts van gitarist Bill Steer. De die-hard Carcass fans kunnen dus gerust zijn. Toch kwam Surgical Steel bij mijn allereerste luisterbeurt wat vlak over. Met name waar het de dynamiek van de songs betrof. Maar gelukkig, naarmate ik de elf nummers vaker beluister wordt de cd steeds beter. Surgical Steel is dus een typische groeiplaat.

Wat vooral opvalt is dat het tempo er weer lekker in zit: ouderwetse grind passages zijn rijkelijk aanwezig. Stilistisch is het album eigenlijk een mix van de drie voorlaatste cd's. Nummers als A Congealed Clot Of Blood (momenteel mijn persoonlijke favoriet) en Noncompliance To ASTM F 899-12 Standard zijn kenmerkend voor de spannende arrangementen en langere nummers die ook voorbij kwamen op Necroticism.... De sound en melodieën van Heartwork vind je terug in nummers als Cadaver Pouch Conveyor System en Captive Bolt Pistol. En in The Granulating Dark Satanic Mills en Mount Of Execution zitten de grooves, riffs en het compositorisch vernuft van de voorlaatste cd Swansong.

Valt er dan niets te zeuren, meneer Talma? Helaas toch wel een klein beetje. Laat het duidelijk zijn: Surgical Steel is absoluut een goede en sterke Carcass plaat. Maar toch bekruipt me hier en daar het gevoel dat bepaalde riffs wel heel erg veel lijken op materiaal dat op die drie eerder genoemde albums stond. Zoals bijvoorbeeld de Swansong-riff halverwege The Master Butcher's Apron en ook bepaalde fragmenten in Noncompliance To ASTM F 899-12 Standard, die lijken op Incarnated Solvent Abuse van Necroticism... . En ondanks dat gitarist Michael Amott inmiddels niet meer van de partij is, doet Surgical Steel soms ook denken aan de death metal band van die Zweedse gitarist. Unfit For Human Consumption had namelijk net zo goed een nieuw Arch Enemy nummer kunnen zijn. Verder speelt nieuwbakken drummer Dan Wilding strak en snel, maar vind ik zijn partijen hier en daar minder spannend, creatief en dynamisch dan wat originele drummer Ken Owen op alle voorgaande platen er van bakte. Maar goed, wellicht allemaal voer voor kniesoren. Het zij zo.

Concluderend: de plaat ontpopt zich bij elke luisterbeurt meer en meer als een Carcass album dat de tand des tijds ruimschoots kan doorstaan. Er staan geen slechte nummers op Surgical Steel. Bovendien is deze nieuwe schijf echt Carcass zoals we dat het liefst horen. En wellicht dat ik mijn kanttekeningen over een jaar allemaal herzie. Want dat is een ding dat zeker is: Surgical Steel ga ik nog vaak draaien!

Jeff Walker - Bass, Vocals

Bill Steer - Guitar, Vocals

Daniel Wilding - Drums