Loading...

Dynamo Metalfest

Gepost in Specials door Peter van der Wielen op 21-07-2016

Nadat Sacred Reich vorig jaar als eerste band bekend werd gemaakt, waren de early bird tickets al snel uitverkocht. Wat één naam al teweeg kan brengen. De organisatie had gehoopt dit jaar 10.000 gasten te ontvangen, maar hier stak de brandweer een stokje voor, door maar een vergunning te geven voor 7.500. Of het uiteindelijk uitverkocht is geweest weet ik helaas niet. Echt belangrijk is dit ook niet, gezellig was het wel en iedereen had voldoende ruimte om te lopen en te zitten. Net als vorig jaar had ik me weer opgegeven als vrijwilliger, alleen dit jaar had ik uiteindelijk maar een taak, foto’s maken. Gelukkig ook met AAA bandje, (all area access) zodat ik achteraf kan zeggen dat ik met alle bands behalve Anthrax op het podium heb gestaan.

Of we op tijd wilden zijn zodat alles klaar is als de deuren open gaan. Gelukkig stond er al een muntenkassa buiten, en ook vooraf bestelde munten konden hier opgehaald worden. Ik denk dat dit al een van de goede verbeteringen ten opzichte van vorig jaar is geweest. Over heel de dag hebben er voor de overige kassa’s bijna geen noemenswaardige rijen gestaan. Ook waren er meer toiletten; dat je hier één munt voor moest betalen, waarvoor je ook nog een bandje kreeg, was in eerste instantie voor velen een vreemde zaak, maar uiteindelijk kon je hiermee wel de rest van de dag “gratis” je plasje doen.

Net als vorig jaar stonden de heren van Rompeprop als eersten op het podium. Hopelijk heeft iedereen ze verstaan, want in vloeiend Brabants werden de bands aangekondigd. De winnaars van de Dynamo Metalfest Battle Extremities kreeg de eer om het festival iets voor het middaguur te openen, gelukkig voor hen stonden ze al voor een redelijk gevuld veld. Voor zo’n stel jonge honden is het ook een hele ervaring om ineens voor zoveel mensen hun ding te mogen doen, ik denk dat het ze nog lang zal bijblijven.

1-extremities

Aan Audrey Horne kon je wel merken dat ze al menig podium hebben betreden, vol overgave gingen ze tekeer. Ook het publiek kon de band wel waarderen. Langzaam aan werd het ook steeds drukker voor het podium en aan de bar. Ook het speciaal gebrouwen bier, mede door de organisatie samengestelde Weizener, “Langharig Tuig” kon menig dorstige mond bekoren.

2-audrey-horn

Textures is een heel ander verhaal. Na enige stilde hebben ze in het begin van dit jaar “Phenotype” uitgebracht. Dat de band hun instrumenten beheersen staat boven kijf, dat het voor veel mensen te technisch is, kan de overige fans niks schelen. Ook de eerste moshpit was een feit.

3-textures

Eigenlijk had Life of Agony volgens het programma moeten spelen. Helaas hebben ze uiteindelijk hun optreden af moeten zeggen, omdat de drummer zijn sleutelbeen had gebroken. Gelukkig was Obituary bereid om een extra optreden te doen, en ik denk dat velen dit niet erg gevonden hebben. Vanaf het eerste "ïnstrumentale" nummer tot "Slowly We Rot" was het een grote moshpit.

4-obituary

Sacred Reich behoeft geen introductie in Eindhoven. Al ruim 20 jaar maken ze geen nieuwe nummers meer. Hoor je iemand klagen? Nee, de nummers staan nog steeds als een huis en over spelvreugde is ook niets te klagen. Vanaf het moment dat Phil Rind het podium opkomt tot het moment dat hij eraf loopt is er een grote glimlach om zijn mond.

5-sacred-reich

Ik denk dat vele net zoals mij tijdens Powerwolf zijn gaan eten, zodoende heb ik niet echt bewust veel meegekregen van dit optreden (behalve de eerste drie nummers, dit omdat je als fotograaf dan foto’s mag maken). Voor mij was dit ook een beetje een vreemde eend in de bijt.

6-powerwolf

Over dat Mike Howe terug is bij Metal Church zul je weinig mensen horen klagen, mij ook niet. Tijdens opener "Fake Healer" was toch wel te horen dat er wat sleet op zijn stem zit, maar toch weet hij wel te imponeren, en zingt zich goed door de hele set heen.

7-metal-church

Oprichters van de Gotenborg death metal sound, zo mag At The Gates aantreden. Het begin heb ik niet geheel bewust meegemaakt, daar ik werd verzocht om een hoogwerker te beklimmen om overzichtsfoto’s te maken.

8-at-the-gates

Als afsluiter was Anthrax geboekt. Die staan momenteel ook al 35 jaar op het podium, en hebben dus voldoende materiaal om een leuke set neer te zetten. Jammer vind ik dan ook dat er toch weer verschillende covers gespeeld worden. Ook werden Dio en Dimebag Darrel door middel van grote doeken herdacht. Met "Indians" besluit de band dit festival.

9-anthrax

We kunnen terug kijken op wederom een geslaagd festival. Waar kun je tegenwoordig terecht voor €20,- voor negen bands. Voor de meeste bands alleen betaal je vaak al meer. Ook heeft de organisatie goed geluisterd naar de verbeterpunten, al blijven er altijd dingen die voor volgend jaar extra aandacht behoeven.

10-dynamo-metalfest

En JA! Volgend jaar is er weer een Dynamo Metalfest. De eerste band is tijdens het festival, net als vorig jaar, al bekend gemaakt: Testament. Voor de geïnteresseerden: de early bird ticket zijn al uitverkocht! Tot volgend jaar!

Anthrax [US], At The Gates [SE], Audrey Horne [NO], Dynamo Metalfest [NL], Extremities [NL], Metal Church [US], Obituary [US], Powerwolf [DE], Sacred Reich [US], Textures [NL]

  • Mooi verslag Peter, thanx!

    Door Chris van der Aa op 21-07-2016 09:30:54

  • idd,,, leuke hoog werk foto !

    Door Marc Brouwer op 21-07-2016 12:19:54