Loading...

The Difference - When light uncovers grey

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-01-2010

Tracklist

01. Confused
02. Into the cold
03. The attic
04. Dolor aeternus
05. Caught in the middle
06. The awakening
07. Inner turbulance
08. Delirious
09. No man's land
10. Contemplation
11. Buried in the past

De eerste contouren van The Difference zijn al te ontwaren in 1995. De op dat moment niet onbekende punkrock band Nasty Society houdt in dat jaar op te bestaan. De twee gitaristen van die band waren op zoek naar nieuwe muzikale impulsen voor de voortgang van hun carrière, en stuitten daarbij op zanger Gerd: The Difference was geboren. Met het vinden van een geschikte drummer en een bassist werden in de loop der jaren de nodige stappen gezet. Er werden in 1997, 1999 en 2001 drie demo's uitgebracht die tot de nodige positieve reacties en optredens leidden.

Kort na die laatste demo deden bassist Steven en drummer Edward hun intrede bij de band. In het verloop van de voorbije jaren werd al wel wat geëxperimenteerd met muzikale invloeden, maar het toetreden van de twee nieuwelingen gaf de muzikale koers letterlijk en figuurlijk een flinke boost. Na nog een demo in 2002 werd in 2005 dan de eerste volledige cd afgeleverd, Lost in Mass Confusion. De positieve reacties op deze cd en de muzikale koersverandering zorgden er voor dat de band zich inzette om vooral zo door te gaan. Ook het onverwachte vertrek in 2007 van lid van het eerste uur Christophe deerde de band niet. Met jong talent Bram als opvolgende snarenplukker werd de ingeslagen weg vervolgd.

De navolgende twee jaren staan dan in het teken van het schrijven van nieuw materiaal, want de band is dan al wel weer toe aan de opvolger voor Lost in Mass Confusion. De opnames daarvoor zullen uiteindelijk plaatsvinden van april tot september 2009. When Light Uncovers Grey, zoals het schijfje uiteindelijk komt te heten, ziet het levenslicht nog in december van dat jaar. Opnieuw is te merken dat The Difference een beste stap voorwaarts heeft gemaakt. De donkere invloeden uit het verleden zijn inmiddels grotendeels verdwenen uit de muziek en blijken te hebben plaatsgemaakt voor een technische, bijna progressieve benadering.

In instrumentale opener, intro zo u wilt, Confusion stelt de band zich meteen duidelijk aan de luisteraar voor. Een korte vlotte uitbarsting van vakkundigheid die uitstekend weergeeft waar The Difference voor staat. Into the Cold gaat er vervolgens lekker stevig vandoor. En hier stuiten we meteen op de peilers waar The Difference op drijft. Enerzijds de vocalen: die staan dan ook helder en lekker voor in de mix, wat een geluid zeg. Een cleane traditionele heavy metal zanger met een vol geluid. Daarnaast valt het frivole gitaarwerk op, beide gitaristen weten uitstekend om te gaan met hun instrumenten en strooien met riffjes en solo's of het niets is.

De navolgende drie songs laten horen dat The Difference zich vooral op het mid-tempo pad beweegt, daar lijkt de band zich dan ook het best thuis te voelen. Op diverse momenten wordt gebruik gemaakt van een tweede zangstem, grunt beter gezegd. Die zorgt op een goede manier voor wat variatie binnen de nummers. Awakenings komt daarna wat traag op gang, maar dat is slechts een voorbode voor een lekker afwisselend nummer. Hierin is ruimte voor diverse tempo's, de nodige solo's en elke muzikant afzonderlijk kan hier heerlijk zijn gang gaan, zonder dat het nummer uit de bocht vliegt.

De band heeft er denk ik ook goed aan gedaan om met Inner Turbulence een volledig instrumentaal nummer op de cd te zetten. Net als in het intro blijkt ook hier de vakmanschap van de muzikanten. Zij kunnen zich naar hartenlust uitleven zonder dat de vocalen de overhand hebben over de muziek. De gitaristen leven zich weer heerlijk uit en ook de drummer veroorlooft zich de nodige frivoliteiten.

Het valt nu dan ook des te meer op dat echt alle nummers goed in elkaar zitten en kop en staart hebben. De ritmesectie houdt de boel goed bij elkaar en biedt alle ruimte aan gitaren en vocalen om uit de band te springen (figuurlijk dan). Als ik referenties zou moeten noemen denk ik aan een band als Crimson Glory. En met name in het gitaarwerk is ook wel wat Iron Maiden te herkennen.

Buried in the Past is een uitstekende afsluiter van deze cd. Een mooi, wat meer episch nummer, met een prachtig outro waardoor de cd een mooi afgerond einde krijgt. Zo'n nummer verdient het inderdaad wel om voorafgegaan te worden door een mooi instrumentaaltje, een moment van bezinning. Maar het als zodanig bedoelde Contemplation slaat wat mij betreft de plank volledig mis. Afgezien van de mening of het een mooi stuk is of niet, ik vind het op deze cd misplaatst.

Samengevat heb ik behoorlijk genoten van deze cd. Mede door het uitstekende, heldere geluid van de cd komt de technische heavy metal van The Difference uitstekend tot zijn recht. Er wordt opzichtig geflirt met progressieve invloeden in de muziek, en soms is ook nog te horen dat de band een doomy verleden heeft. Het materiaal ligt echter uitstekend in het gehoor, ik zou het zelfs toegankelijk willen noemen. When Light Uncovers Grey is een aanrader voor liefhebbers van traditionele heavy metal, die toch ook weer niet bang zijn voor een avontuurlijke inslag. Want dat is wat The Difference te bieden heeft. Laten we het maar noemen zoals de band het zelf graag hoort: Different metal.

Gerd Hanssens - zang

Steven van Hyfte - gitaar

Bram van de Moortel - gitaar

Edward Timmerman - drums

Steven Mervielde - bas