Loading...

Heavydeath - In Circles We Die

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-01-2017

Tracklist

01. As We Foretold
02. Slumbering Monolith
03. Bleak Future
04. In Circles We Die
05. The Few Remains
06. Rope of Emptiness
07. Into Death's Black Void
08. The Fallen One
09. The Old One (bonus)
10. Fatal Reflection (bonus)

De Zweedse band Heavydeath is hier al wel eerder een paar keer langs gekomen. Na het debuutalbum Eternal Sleepwalker (2015) ging de band gewoontegetrouw door met het uitbrengen van singles en EP's, voordat eind november 2016 een tweede album verscheen: In Circles We Die. Aangezien vorige releases me zeker aanspraken ben ik dan ook zeer benieuwd naar deze nieuweling.

De bezetting van (ex-)Runemagick-leden is hetzelfde gebleven, en ook aan de muzikale formule is niet gesleuteld. Dat betekent dat we nog altijd bovengemiddeld lange, loodzware en trage nummers voorgeschoteld krijgen, die je het best kunt omschrijven als doom death metal. Inderdaad, de bandnaam wordt onverminderd eer aangedaan.

Zeker wanneer je ook nog eens de twee bonustracks meeneemt, is In Circles We Die een hele zit: de tien tracks duren bij elkaar dan ruim vijf kwartier. Maar ook zonder die twee kom je toch ook al boven het uur. Lang of niet, het is uiteindelijk wel volop genieten van hetgeen Heavydeath te bieden heeft. Natuurlijk verklapt de bandnaam al dat de logge doom niet van de subtiele soort is. Verwacht hier geen fijnbesnaarde of sferische riedeltjes (hoewel, een nummer als Rope Of Emptiness begint in deze context best ingetogen), maar wel het betere zware hak- en beukwerk. Desondanks is de band niet bang voor een vleugje melodie, hetgeen de beluisterbaarheid natuurlijk wel ten goede komt.

De sfeer zit 'm hier juist in de aardedonkere, loodzware aanpak; daar ligt (gelukkig) nog altijd de nadruk op. Nummers als de titeltrack In Circles We Die en het spannend opgebouwde Into Death's Black Void kunnen met hun verslavende riffs op mijn goedkeuring rekenen. De old school gewoonte om veel nummers te beginnen en/of eindigen met feedbackende, fuzzende gitaren wordt ook hier weer trouw gebleven; handig voor de herkenbaarheid.

Hoewel de combinatie van de fikse productiviteit van Heavydeath, en de beperkingen die doom metal nou eenmaal met zich meebrengt, er voor zou kunnen zorgen dat herhaling en daarmee verveling op de loer liggen, durf ik wel te beweren dat dat nog altijd niet het geval is. Deze band weet me gelukkig nog steeds over de volle lengte van het album te boeien. Voordat er al weer een nieuwe release aankomt, kan ik echter nog wel even vooruit met In Circles We Die.

Nicklas Rudolfsson – guitar, vocals, percussion

Johan Bäckman – bass

Daniel Moilanen – drums