Loading...

King Witch - Body of Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-05-2020

Tracklist

01. Body Of Light
02. Of Rock And Stone
03. Call Of The Hunter
04. Return To Dust
05. Order From Chaos
06. Solstice I : She Burns
07. Witches Mark
08. Solstice II
09. Beyond The Black Gate

King Witch is afkomstig uit Edinburgh, Schotland, en aldaar opgericht in 2015. Meteen in datzelfde jaar kwam de band in eigen beheer met een eerste EP Shoulders Of Giants. Voor de eerste full length Under The Mountain werd iets meer tijd genomen, deze verscheen in februari 2018, en was ook mijn kennismaking met deze band. Niet meer in eigen beheer, de band heeft inmiddels onderdak gevonden bij het Franse Listenable. Langs dezelfde weg komen de Schotten ook met hun tweede album: Body Of Light.

Wat me direct opvalt is de lange speelduur van het album, en ook diverse tracks, zeker ten opzichte van de voorganger. Op Body Of Light - met een totale speelduur die net het volle uur aantikt - treffen we twee nummers van boven de acht minuten aan, en zelfs twee die de tien minuten (bijna) halen. Eerlijk gezegd ben ik daar nog wel het meest benieuwd naar. Achteraf zal me blijken dat ik daarin niet teleurgesteld word.

Gelukkig is de band volledig trouw gebleven aan hun muzikale aanpak: de mix van klassieke rock uit de jaren '70 en traditionele metal uit de jaren '80, vermengd met doom-elementen en een kijkje in de Sabbath-keuken levert bij momenten prachtige luister-tafereeltjes op. Opener en titelnummer Body Of Light zet me nog even op het verkeerde been met z'n snelle heavy metal, maar vanaf Of Rock And Stone ben ik om. Slepende doom a la Candlemass, met verrukkelijk slopend trage riffs en een beukend-groovende ritmesectie, nog verfraaid met zo'n stiekem jengelend orgeltje. Zo, deze komt binnen hoor! Het is maar goed dat ik ook Candlemass al genoemd had, want die invloed ligt er bij Call Of The Hunter wel heel dik bovenop.

Daar waar ik op het debuutalbum zangeres Laura Donnelly nog de achilleshiel binnen het totaalplaatje vond, valt haar stem me hier over het algemeen mee. Soms komt dat schreeuwerige nog bovendrijven, met name in de snellere stukken, maar zeker in de langere en tragere composities komt de stem hier prima tot z'n recht. Vooral het brede bereik valt in positieve zin op, en daar waar de gitaren even minder opvallen, is het de stem die voor de meeste sfeer zorgt. Die atmosfeer komt ook goed bovendrijven in het als één werkstuk te beschouwen trio Solstice I : She Burns / Witches Mark / Solstice II. Hier schiet de band alle kanten op met hun op traditionele leest geschoeide heavy metal met niet alleen een doomy maar ook epische inslag. En dan moet afsluiter Beyond The Black Gate nog komen. Wat een monsterlijke track is dat zeg!

Blijkbaar heb ik me ten tijde van Under The Mountain toch een beetje voor de gek laten houden, want damn, wat is deze Body Of Light een verdomd lekker album geworden! Hoewel de schatplichtigheid aan met name Black Sabbath er langs alle kanten vanaf druipt (pak Beyond The Black Gate er nog maar eens bij) heb ik daar totaal geen moeite mee. Op deze manier laat ik mij graag verrassen door een band die ik toch al redelijk dacht te kennen. Body Of Light gaat het dit jaar goed doen voor mij!

Laura Donnelly - zang

Jamie Gilchrist - gitaren

Lyle Brown - drums

Rory Lee - bas