Loading...

Vampire - Rex

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-07-2020

Tracklist

01. Prelusion
02. Rex
03. Inspiritus
04. Wiru-Akka
05. Pandemoni
06. Moloch
07. Rekviem
08. Serafim
09. Anima
10. Melek-Taus

Na Vampire en With Primeval Force is Rex de derde langspeler van het Zweedse Vampire. Die beide vorige albums hadden zeker hun momenten, maar hebben op mij blijkbaar geen onuitwisbare indruk gemaakt; ik moest bij het onder ogen komen van deze promo eerlijk gezegd even terug-zoeken en -lezen hoe ik voorgaande releases ervaren heb.

Toch blijkt met name de donkere atmosfeer me opnieuw helemaal aan te spreken, net zo goed als de typische, herkenbare old school vibe. Voorzien van vooral zwartgeblakerde invloeden, en ook wel wat primitieve death metal-hints, doet deze muziek vooral een beroep op mijn zwak voor authentieke, zelfs wel wat primitieve metal. Dat voortrazende tempo, die galmende zang, schijnbaar simpele riffs en ouderwetse aanpak doen mijn hartje stiekem toch weer sneller kloppen. Bands als Slayer, Venom, Celtic Frost en Possessed hebben niet voor niets zo veel voorwerk verricht.

Hoewel zeker qua verdieping van het geluid Vampire wel degelijk progressie laat horen, is er in de basis niet zo gek veel veranderd. De gemiddelde snelheid is wat afgenomen; de snelle opgefokte stukken van voorheen krijgen nu gezelschap van wat meer midtempo, bijna bedachtzame passages (Moloch, Rekviem) zodat relevant meer afwisseling ontstaat. Zelfs aan ouderwetse pure heavy metal-invloeden ontkomen we niet meer, getuige tracks als Inspiritus en Pandemoni, die een vibe a la Metallica of Mercyful Fate laten horen.

Dat lijkt haast wel een trendbreuk met het recente verleden, en misschien jammer voor de old school (puristische) adepten, maar ik vind het wel een verrijking. Geen vervanging, maar een extraatje. Want vertrouwde elementen zijn er ook nog meer dan genoeg. Zo laten titelnummer Rex, Wiru-Akka en afsluiter Melek-Taus de felle blasts hand in hand gaan met melodieuze gitaarflitsen, zo kennen we Vampire natuurlijk het beste.

Vampire koppelt tegenwoordig de vertrouwd klinkende duistere atmosfeer aan compositorische diepgang, en dat gaat ze over het algemeen goed af. Zo bont, want bijna onherkenbaar, als met Anima hoeft de band het wat mij betreft niet te maken. Dit vind ik niet zo'n geslaagd experiment. Voor de rest niets dan lof voor de dappere poging om niet in herhaling te vallen, en de muzikale horizon te verbreden. Daarmee kijk je positief naar de toekomst; in muzikaal opzicht dan toch.

Lars "Hand Of Doom" Martinsson - vocals

Joel Stefan Eskil "Black String" Pälvärinne - guitar

Pär Joakim "Command" Proos - bass

Niklas "Abysmal Condor" Holmberg - drums

Robin "Sepulchral Condor" Holmberg - guitar

Henrik "Nuclear War" Palm - guitar