Loading...

Trident - North

Gepost in Reviews door Jenny op 30-09-2020

Tracklist

01. Enter
02. Death
03. Imperium Romanum
04. Summoning
05. Pallbearers Hymn
06. Final War
07. Possession
08. North
09. Schaman

"Enter": een toepasselijke naam voor het intro van een album, in dit geval North van het Zweedse Trident. Enter begint met keelzang en bouwt op naar een bombastisch stukje muziek met orkest en koor. Het tweede nummer Death knalt er na een kort intro op akoestische gitaar lekker in, en maakt duidelijk met welk genre we hier te maken hebben, een goede mix van black en death metal.

De vijfkoppige formatie brengt met North hun tweede full length album uit. De albumhoes, in combinatie met de naam van de band, en een paar titels van nummers, deed mij in eerste instantie vermoeden dat ik folkige invloeden zou gaan horen. Dat blijkt echter niet zo te zijn, althans niet muzikaal. Misschien past het wel goed bij de band om het net even anders te doen, zo zijn bijvoorbeeld de bandfoto's ook vrij bijzonder. Op elke foto kijkt minstens één van de bandleden hoogst verbaasd en op een paar beelden kijken vier mannen de camera in en doet er ééntje iets heel anders.

Dat doet gelukkig verder niets af aan het geluid dat de heren neerzetten. Het album is goed opgebouwd, zoals mijn beschrijving van het intro al deed vermoeden. Het is een interessant en afwisselend album dat nergens de samenhang verliest. Het bevat snelle (Death, North, Schaman) en langzamere (Imperium Romanum, Summoning, Pallbearers Hymn) tracks. Alle nummers zijn van respectabele lengte met een echte uitschieter in afsluiter Schaman (10:40). Er wordt handig gebruik gemaakt van het feit dat er twee gitaristen zijn, één van de twee verzorgt veel melodie, terwijl de ander samen met bas en drums zorgt voor een mooi vol geluid. Vocalen zijn niet te aanwezig en leuk afwisselend, van black metal naar death metal naar zelfs behoorlijk verstaanbare 'schreeuwzang'.

Afsluiter Schaman lijkt uit meerdere nummers te bestaan, eerst harde black deathmetal die via de toevoeging van een damesstem en lage (pan)fluit langzaam overgaat naar mooi klassiek akoestisch gitaarspel. Het nummer eindigt na nog een opleving met orkest in het geluid van de branding, waarmee de oortjes van de luisteraar langzaam weer kunnen wennen aan de aankomende stilte en rust.

Joakim Antonsson - drums

Johan Norman - gitaar

Per-Owe Solvelius - gitaar

Henri Heikkinen - zang

Anders Backelin - bas