Loading...

Molassess - Through The Hollow

Gepost in Reviews door Jenny op 16-10-2020

Tracklist

01. Through the Hollow
02. Get Out From Under
03. Formless Hands
04. Corpse of Mind
05. The Maze of Stagnant Time
06. I Am No Longer
07. Death Is
08. Tunnel
09. The Devil Lives

Molassess is ontstaan in opdracht van het Roadburn Festival. Voor dit festival wordt vaker muziek 'op bestelling' gemaakt, zodat er altijd iets unieks te horen is. Regelmatig werden twee bands uitgedaagd om samen iets bijzonders te maken. Het geval van Molassess (toen nog Molasses) is helemaal speciaal. Twee bands met een bijzondere relatie met Roadburn en met elkaar, die allebei belangrijke personen moeten missen, werden aan elkaar gekoppeld. We hebben het natuurlijk over The Devil's Blood, dat in 2013 ophield te bestaan en dat in 2014 zijn frontman Selim Lemouchi verloor, en Astrosoniq, de band van de ook overleden Danny 'Bidi' van Drongelen, die ook nog eens de manager van The Devil's Blood was. Farida Lemouchi, met haar prachtige karakteristieke stemgeluid, staat voor het eerst weer in de frontlinie. Blijkbaar beviel het haar en de anderen, want nu is daar een heel album vol nieuwe occulte doom metal. Through The Hollow heet het album dat op 16 oktober uitkomt.

Ik zag The Devil's Blood voor het eerst op een donkere avond in Slovenië op het Metalcamp festival. Ik wist niet wat me overkwam, en heb een uur met open mond, grote ogen en genietende oren staan kijken naar deze band die tot mijn verbazing 'gewoon' uit Nederland bleek te komen. Hoe jammer vond ik het dus ook toen ze er in 2013 mee stopten, ook al bleef daarmee het ongrijpbare en occulte wel mooi intact. Een iets lichtere versie van dit gevoel krijg ik bij het bijwonen van liveshows van Dool, waarin een deel van de muzikanten van The Devil's Blood hun plek vonden. En nu is daar dan Molassess.

De bandnaam is geïnspireerd door de titel van het laatste nummer van de release Earth Air Spirit Water Fire van Selim Lemouchi and his Enemies. Het stroperige goedje symboliseert voor zangeres Farida het loslaten, maar wel langzaam, en toch ook blijven plakken. Een zeer toepasselijke naam voor haar nieuwe band. Want een nieuwe band is het zeker. Ook al is het occulte nog steeds (of weer) een belangrijk thema, gaat Molassess zeker niet simpelweg verder waar The Devil's Blood gebleven was. Het satanisme als thema is op Through The Hollow niet te vinden. De toon is minder duister, het geluid psychedelischer, bijvoorbeeld in het outro van Tunnel, en het daarop volgende intro van The Devil Lives. Er is zelfs enige positiviteit te horen, in het tweede nummer Get Out From Under dat spreekt over de 'silver lining'. Wat wel heel herkenbaar is, is het zeer langzaam opbouwende volume van het eerste nummer Through the Hollow. Heel frustrerend om de hele tijd te denken: speelt 'ie nou? Staat 'ie nou zo zacht? Maar dit is dan ook meteen mijn enige minpunt en het wordt ruimschoots goedgemaakt.

Want wat rockt het lekker, wat is het meeslepend, en wat kan ik me voorstellen dat je er live inderdaad lekker bij in trance raakt. De teksten op Through The Hollow zijn grotendeels van Farida zelf en representeren haar rouwproces na de dood van haar broer Selim. Ze brengt ze ingetogen waar nodig en groots waar het past. De balans is op het hele album goed, er is veel dynamiek en de nummers worden geduldig opgebouwd en dat maakt de hardere en snellere stukken des te opzwepender. Formless Hands is zo'n nummer dat halverwege heel klein wordt en dan weer langzaam groeit. Dit alles herkennen we van The Devil's Blood, en toch is het geen kopie of 'nieuwe versie' van die band. Heel knap gedaan, en bewijs dat het vuur, ondanks alles, nooit gedoofd is.

Ik hoop dat Molassess nog lang blijft plakken.

Oeds Beydals - guitar

Ron van Herpen - guitar

Job van de Zande - bass guitar

Bob Hogenelst - drums, percussion

Matthijs Stronks - keyboards

Farida Lemouchi - vocals