Loading...

Valley of the Sun - The Chariot

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-10-2022

Tracklist

01. Sweet Sands
02. Images
03. Devil I've Become
04. The Chariot
05. Headlights
06. As We Decay
07. Running Out of Love
08. Sunblind
09. The Flood
10. Colosseum

Valley Of The Sun is afkomstig uit Cincinnati, USA, bestaat sinds 2010 en leverde begin 2014 z'n full length debuut Electric Talons Of The Thunderhawk af. Het was toen mijn kennismaking met dit lekker pittig rockende bandje, zoals ik ze toen omschreef. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee heb wat de band in de tussenliggende jaren heeft uitgespookt, maar een poosje terug kwam ik de bandnaam opeens weer tegen in mijn onoverzichtelijke stapel promo's. De naam deed nog wel een belletje rinkelen, dus ben ik gaan luisteren naar wat inmiddels blijkbaar hun vierde album is: The Chariot.

Wat me direct opvalt is dat de band line-up er heel anders uitziet, maar dat is niet zo vreemd na acht jaar. Sowieso is de Valley Of The Sun van 2022 niet meer de band van zo veel jaar geleden. Valley Of The Sun is heavy, ligt verdomd zwaar op de maag, maar weet ook te swingen en te grooven. Stoner en heavy rock zijn de basis, maar ook een vleugje grunge lijkt nooit ver weg. Al kan dat ook te maken hebben met het stemgeluid van zanger en gitarist Ryan Ferrier, dat bij momenten wel erg veel weg heeft van wijlen Chris Cornell.

Dat begint al met opener Sweet Sands, dat als een loggere versie van grunge toch serieus wel wat weg heeft van Soundgarden. Niks mis mee hoor, ik probeer alleen het geluid en de sfeer een beetje neer te zetten. Images rockt er daarna kneiterhard overheen; in muzikaal opzicht beukend als in de beste stoner-tradities, waar Ryan er met z'n zang juist een melodieuze touch aan geeft. Titelnummer The Chariot begint juist behoorlijk ingetogen, een beetje beschouwend, om langzaam op te bouwen naar spetterende grooves. Een nummer dat beklijft.

Running Out Of Love lijkt bijna een klaagzang qua tekst, maar is wel het meest rechttoe rechtaan, een subtiele maar stevige rocker. As We Decay en The Flood zijn relatieve rustpuntjes, een beetje blues-gericht, terwijl (vooral) Headlights en Sunblind juist als hardste rocken. Deze diversiteit tekent de brede aanpak van Valley Of The Sun, dat een ruim spectrum aan rock-elementen tot een logisch klinkend geheel weet te smeden. Maar vrijwel constant klinkt de band aangenaam log en zwaar, een stuk steviger dan een aantal jaar terug. Nog meer dan dat is de band gegroeid in compositorisch opzicht, want een slecht nummer kan ik op The Chariot niet ontdekken!

Ryan Ferrier - vocals, guitar

Josh Pilot - guitar

Chris Sweeney - bass, keyboard

Lex Vegas - drums