Loading...

Velvet Viper - Nothing Compares To Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2023

Tracklist

01. Nothing Compares to Metal
02. Invisible Danger
03. Urd Wardande Skula
04. Blood on the Moon
05. Speak Truth to Power
06. Sorcerer’s Apprentice
07. Heroic Hearts
08. Rise from the Fallen
09. The 4th Part
10. New World Child
11. Es Kommt Die Zeit

Ik stuitte een paar jaar geleden op de band Velvet Viper naar aanleiding van de opnieuw opgenomen, eerste twee Zed Yago-albums. Over die geschiedenis kun je hier meer terug lezen. Cosmic Healer verscheen - als 'echt' nieuw album - vlak daarna, en kon mij in het kader van de band-geschiedenis best bekoren. Inmiddels heeft Velvet Viper een nieuw album uit: Nothing Compares To Metal.

Deze borduurt naadloos voort op de voorganger. Weinig spraakmakende maar wat mij betreft zeer onderhoudende (en oerdegelijke) metal uit de oude doos. En daar bedoel ik niet zangeres Jutta Weinhold mee, ik heb er enorm veel respect voor dat zij op inmiddels 75-jarige leeftijd de klassieke metal nog zo'n warm hart toedraagt. En ook niet onbelangrijk: haar stem doet het gewoon nog erg goed!

Opener en titelnummer Nothing Compares To Metal is meteen maar zo'n gezellige uptempo meezinger, de toon is gezet. Ook Invisible Danger zet vol in op de ooh-ooh-ooh's - dan hebben we meteen beide singles gehad, en begrijp ik ook meteen waarom deze twee tracks voor het album uit waren gestuurd. Okay, gaandeweg laat de band het tempo regelmatig vieren, en gaat het er ook wel eens wat serieuzer aan toe (Urd Wardande Skula).

Speak Truth To Power doet me grappig genoeg een beetje terugdenken aan de aloude Zed Yago-dagen, midtempo en lekker stampend. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld The 4th Part. Daar tussendoor is Heroic Hearts weer een lekker opzwepend nummer, er mag af en toe best wel wat (meer) tempo in. Afsluiter Es Kommt Die Zeit laat Velvet Viper voor het eerst in het Duits horen, het is dan ook een redelijk intiem nummer, met een hoofdrol voor mevrouw Weinhold.

De vinyl-versie zit met acht tracks en een speelduur van 49 minuten lekker vol voor dat formaat. En dat was misschien ook wel genoeg geweest als album. De CD-versie telt nog drie tracks meer, waarmee de speelduur uitkomt op bijna 66 minuten. Dat is een hele zit, zeker wanneer blijkt dat sommige nummers met een minuutje minder ook prima in orde waren geweest (The 4th Part, wel een lekker nummer overigens!). Voor de rest niks te klagen over deze 'trip through memory lane', dit is echt muziek die het moet hebben van die sterke jaren '80-vibe!

Jutta Weinhold - Zang

Holger Marx - Gitaar

Johannes Horas Möllers - Bas

Micha Fromm - Drums