Loading...

Crossfire - Switch To Reset

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-04-2024

Tracklist

01. Switch to Reset
02. Book of the Dead
03. Lost All Control
04. Who Goes There?
05. Coercion
06. Turned to Stone
07. Guns for Hire
08. Prometheus

Crossfire, daar zijn er nog wel een paar van. Ik ga het hier hebben over de Ierse thrash-band, opgericht in 2012. Tot nu toe verschenen een EP en wat singles, voordat in december 2023 debuutalbum Switch To Reset het levenslicht ziet. Overigens lijkt dit debuut een samenvatting van alles dat Crossfire tot dan toe gedaan heeft, want genoemde singles en zelfs een paar tracks van de EP uit 2018 vinden we op het album terug. Wat laat, maar wat mij betreft welverdiende aandacht voor een puik album.

Wat me direct opvalt is dat Crossfire geen haast maakt van z'n nummers. Geen nadruk op snelle thrash dus, wel gebaseerd op klassieke (Amerikaanse west-kust) waarden, en met aandacht voor goed doorwrochte composities. De acht tracks duren bij elkaar dan ook aardig richting het uur. Het knappe daaraan vind ik dat de middellange composities over die speelduur prima weten te boeien. De Ieren brengen hun muziek met passie en overtuiging. Agressie is - inherent aan het genre - volop aanwezig, net als spetterend gitaarwerk.

Switch To Reset is een donderend en snel nummer, voorzien van enkele langzame stukken, en uiteraard ook sterk gitaarwerk, waarbij de nadruk ligt op de agressiviteit en de zwaarte. Book Of The Dead vervolgt, opnieuw met de snellere momenten van het album, maar meer nadruk op de ritmesectie. Lost All Control laat fraaie ritmische contrasten horen, en een degelijke technische aantrekkingskracht. Het zit goed in elkaar, en is desondanks nog behoorlijk pakkend; een sterke combinatie.

Coercion laat een heerlijk beklemmende atmosfeer horen, en is wat compacter. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat de lengte van de composities me nauwelijks opvalt, aangezien de nummers gewoon goed in elkaar zitten, en constant prettig beluisterbaar zijn. Dat geldt zeker voor Turned to Stone, dat misschien wel het meest melodieuze nummer van het stel is.

Met een speelduur richting de elf minuten zou je afsluiter Prometheus bijna gewaagd kunnen noemen, maar dan nog overtuigt deze band volledig. De inzet van meer ingetogen passages is uiteraard niet vreemd aan het genre, maar tempo- en sfeer-wisselingen worden hier door de muzikanten van Crossfire wel erg trefzeker neergezet! Al met al vind ik Switch To Reset een heerlijk (thrash) metal-album, dat weliswaar herinneringen oproept aan de crunchy thrash van eind jaren '80, maar toch ook anno 2023/2024 stevig op eigen benen staat!

Kevin O'Connor - Vocals, Guitars

Matt O’Brien - Guitars

Conor Jordan - Bass

Dan O’Connor - Drums