Loading...

Manticora - Mycelium

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-04-2024

Tracklist

01. Winter Solstice
02. Necropolitans
03. Demonday
04. Angel of the Spring
05. Golem Sapiens
06. Mycelium
07. Beast of the Fall
08. Equinox
09. Mementopolis
10. Dia de los Muertos

Ik maakte kennis met Manticora met hun Live en Kill - albums van 2018 en 2020. Hierop etaleerden de Deense muzikanten onder aanvoering van de Larsen's vooral hun prog-ambities. Opvolger Mycelium (de biologische benaming voor het dradennetwerk van een schimmel) blijkt wat directer. Het nieuwe album is minder prog, minder symfo, juist wat zwaarder, rauwer. Wat mij betreft vooral meer organisch (ondanks de geprogrammeerde drums).

Necropolitans en vooral Demonday maken na intro Winter Solstice al direct duidelijk dat er op Mycelium flink gethrashed wordt, zelfs een zwartgeblakerde riff of blastbeat wordt daarbij niet geschuwd. Daarna laat Angel Of The Spring horen dat ook het meer ingetogen proggy werk nog zeker niet is losgelaten. Golem Sapiens gaat dan in eerste instantie weer door op de zwartgeblakerde thrash-richting, maar blijkt vervolgens heel wat meer afwisseling en dynamiek te brengen.

Enerzijds tekent dit de veelzijdigheid van Manticora, anderzijds blijft het daarmee lastig om de band te categoriseren. Nou ja, wat boeit dat laatste nou eigenlijk. Uptempo titelnummer Mycelium en Beast Of The Fall (wat een energie!) zijn ook niet te versmaden; ook wordt langzamerhand de rode muzikale draad steeds duidelijker, zoals al geschetst: meer speed en power, vlotter, directer; minder 'ingewikkelde' prog. Al maken de heren nog steeds graag duidelijk dat ze goede muzikanten en componisten zijn!

Iced Earth, Symphony X, Nevermore en Blind Guardian zijn in willekeurige volgorde bands waarmee Manticora met regelmaat vergeleken wordt. Voor elk daarvan valt zeker iets te zeggen, maar Manticora is toch vooral zichzelf! En eerlijk is eerlijk: Mycelium bevalt me beter dan hun vorige albums, vooral vanwege de energie, power en intensiteit.

Kristian Larsen - guitars, drum programming

Lars F. Larsen - vocals, drum programming

Stefan Johansson - guitars

Kasper Gram - bass