Loading...

Auðn - Vökudraumsins Fangi

Gepost in Reviews door Jenny op 31-10-2020

Tracklist

01. Einn um alla tíð
02. Eldborg
03. Birtan hugann brennir
04. Verður von að bráð
05. Drepsótt
06. Næðir um
07. Horfin mér
08. Á himin stara
09. Ljóstýra
10. Vökudraumsins fangi

Wie weleens beelden van IJsland heeft gezien, of er zelfs geweest is, zal het niet verbazen dat de lokale natuur één van de inspiratiebronnen is van Auðn. Het zestal maakt atmosferische black metal en op Vökudraumsins Fangi onderzoeken ze de menselijke geest. Alle teksten zijn in het IJslands, dus waar hun zoektocht ze precies heen leidt kan ik jullie helaas niet vertellen. Vökudraumsins Fangi betekent letterlijk vertaald "gevangene van de dagdroom" maar iets minder letterlijk verwijst de band naar eeuwige wanen van een leven dat nooit heeft plaatsgevonden.

Klinkt als zware kost dus! Laten we eens luisteren of dat gevoel ook een beetje overkomt. Ten eerste passen de black metal vocalen heel goed bij zo'n thema. Hjalti Sveinsson klinkt redelijk waanzinnig, dus dat is alvast een puntje voor het zestal. In Verður von að bráð worden de hoge grunts afgewisseld met wat diepere, heel bruut.

De toffe drumpartijen, snel en minder snel afgewisseld, en over het algemeen redelijk melodieus voor zover mogelijk, dragen ook hun steentje bij. De drums zijn aanwezig, maar niet té. De vele gitaren (ik tel er 4 in de line-up) maken het landschap af. Het klinkt mistig, gruwelijk, spookachtig en dramatisch.

Auðn is er in mijn ogen in geslaagd een tof eigen geluid neer te zetten. Ze hebben in de tien jaar van hun bestaan onder andere getourd met labelgenoten Gaahl's Wyrd en The Great Old Ones en gaven acte de présence op festivals als Roskilde, Summer Breeze, Eindhoven Metal Meeting, Copenhell en Eurosonic Noorderslag. Als je ze nog niet kent, maar een potje black metal wel kunt waarderen, zou ik Vökudraumsins Fangi zeker een keer beluisteren.

Andri Björn Birgisson - Guitars

Aðalsteinn Magnússon - Guitars, vocals

Hjalti Sveinsson - Vocals

Hjálmar Gylfason - Guitars

Matthías Hlifar Mogensen - Bass, guitars

Sigurður Kjartan Pálsson - Drums