Loading...

Baron - Beneath The Blazing Abyss

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-05-2024

Tracklist

01. Primordial Possession
02. Infernal Atonement
03. At the Dawn of Damnation
04. Incinerated Evil
05. Bound to the Funeral Pyres
06. Hands of Sin...
07. ...Swallowed by Fires Beneath

De Finse band Baron is begonnen in 2015, en kwam al snel met twee EP's. Rond de corona-jaren bleef het even stil, maar recentelijk kwam de band dan toch met een debuutalbum: Beneath The Blazing Abyss.

Het vijftal balanceert op uitstekende wijze tussen de stijlen death en doom metal. Op hun snellere, zwaardere momenten lijken ze door en door een death metalband, maar als ze langzamer gaan, voegen ze een hele andere dimensie aan hun geluid toe. Ze kunnen dit doen zonder hun imposante, verpletterende geluid aan te passen, en de tempo-overgangen lijken nooit abrupt. De tempo- en sfeer-wisseling klinken altijd logisch, en lijken opgezet om te culmineren naar deinende en stampende passages, alsof een bergachtige, helse demon - zoals die op de albumhoes staat - heeft besloten om te ontwaken.

Andersom is het hetzelfde, met langzamere fragmenten die zich opbouwen tot een apocalyptische razernij, vulkanisch vuur dat overal spuwt voor extra effect, om eigenlijk de hel te doen losbreken.

Baron is misschien wel een van de meest veelbelovende nieuwe bands uit Finland, die zowel de kracht als de gevoeligheden bezit die nodig zijn om dit soort werk te maken, met verrassend samenhangende songwriting en een zuivere, krachtige uitvoering.

Tommi Astala - Vocals, Acoustic guitar

Jerry Tamminen - Guitar, Vocals, Programming

Teemu Karell - Guitar

Toni Nisukangas - Bass

Juuso Hämäläinen - Drums