Loading...

Besvärjelsen - Frost

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2019

Tracklist

01. When We Fall
02. All Things Break
03. In The Dark
04. Human Habits
05. Past In Haze

EP Frost is de opvolger van langspeler Vallmo (2018) van de Zweedse band met de ingewikkeld uitziende naam Besvärjelsen. Dat Zweedse woord voor betovering of bezwering bleek ook zeer veelzeggend over de muziek van deze band, die me op dat album uitstekend bleek te bevallen. Ik ben dan ook wel benieuwd naar het vervolg. Onder aanvoering van de zangeres met het mysterieuze stemgeluid volhardt de band gelukkig in het mengen van doom, stoner en psychedelica. De zware klanken van de muziek laten zich heerlijk vermengen met de vrouwelijke zangstem, zodat daadwerkelijk een intrigerend plaatje geschilderd wordt.

Overigens vermoedde ik eerder al wat herkenbare zware geluiden in de ritmesectie te ontwaren. dat is logisch ook, aangezien beide heren op basgitaar en drums deel uitma(a)k(t)en van Dozer en Greenleaf, twee spijkerharde bands. Ik kwam daarop door het nummer In The Dark, dat me wel wat aan Greenleaf deed denken. Nu ik dat eenmaal weet meen ik her en der wel meer overeenkomsten te horen, hetgeen trouwens zeker geen straf is. Dat zit 'm dan vooral in de logheid van het materiaal, en de sound van het drumgeluid.

Naast het harde stoner/doom-geluid is er uiteraard ook meer dan voldoende gelegenheid ingeruimd voor de psychedelische kant van Besvärjelsen. De wat langere afsluiter met de veelzeggende titel Past In Haze (verleden in waas) maakt dat ruimschoots duidelijk. Deze mystieke trip drijft eerder op zalvende klanken dan het bedje van doom metal waar de overige tracks op voortdobberen. Al ontbreken ook hier de ronkende gitaren en donderende drums niet helemaal; wel zo prettig vind ik.

Frost blijkt een logische opvolger voor Vallmo, waarmee de band mij al wist te overtuigen. Een logische opvolger betekent gelukkig nog geen herhalingsoefening. Het nieuwe materiaal heeft weliswaar dezelfde insteek, maar de afzonderlijke tracks bevatten genoeg variatie om te blijven boeien. Mij wel in elk geval, ik kan hier geen genoeg van krijgen en laat me graag meevoeren in de betoverende wereld van Besvärjelsen.

Lea Amling Alazam - vocals

Andreas Baier - guitar, vocals

Staffan Winroth - guitar, vocals

Erik Bäckwall - drums

Johan Rockner - bass