Loading...

Bloodbath - Survival Of The Sickest

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-03-2023

Tracklist

01. Zombie Inferno
02. Putrefying Corpse
03. Dead Parade
04. Malignant Maggot Therapy
05. Carved
06. Born Infernal
07. To Die
08. Affliction of Extinction
09. Tales of Melting Flesh
10. Environcide
11. No God Before Me

Het is tijd voor een diepe duik in de verschrikkingen van sterfelijkheid en de evil kant van het bovennatuurlijke. Het is tijd voor Survival Of The Sickest, het zesde album van Bloodbath, Zwedens onbetwiste meesters van de old school death metal. Opgericht door Jonas Renkse en Anders Nyström (beiden van Katatonia), Mikael Åkerfeldt (Opeth) en Dan Swanö (Edge Of Sanity) in 1998, wijdde de band zich aan het doen herleven van de steeds meer vergeten kunst van pure death metal. In 2014 onthulden ze een nieuwe frontman - Paradise Lost-zanger Nick Holmes, nu omgedoopt tot Old Nick - en alweer een macabere muzikale evolutie.

Dan fast forward naar 2022 - de wereld staat in vlammen en Survival Of The Sickest (die Darwin wist er niks van!) biedt geen uitstel van de verschrikkingen van de realiteit. In plaats daarvan, met de toevoeging van nieuwe gitarist Tomas Åkvik (Lik) aan boord, confronteert Bloodbath's nieuwste album vrolijk de kwijlende griezel die in de schaduw op de loer ligt, en trakteert hem op elf nummers scheurende death metal razernij.

Van de gewelddadige hersenkraker van opener Zombie Inferno, via lekker meebrullen met Carved, tot de stroperige, doomy afsluiter No God Before Me is dit het geluid van een band in zinderende vorm. In tegenstelling tot voorganger The Arrow Of Satan Is Drawn, waar stevig geleend werd van het zwartgeblakerde einde van de death metal-horizonten, gaat dit nieuwe album regelrecht naar de halsslagader op authentieke doodsmetalen wijze. Hierdoor vindt dit nieuwe album nadrukkelijk meer aansluiting bij het oudere werk. En waar Holmes met name op Grand Morbid Funeral (2014) z'n weg nog niet helemaal gevonden leek te hebben, overtuigt hij hier inmiddels op oude vertrouwde wijze.

Met sterke echo's uit het verleden, van alles van Morbid Angel en Death tot Deicide, Obituary en Malevolent Creation, blazen nummers als het razende Putrefying Corpse, het walgelijk trage en zware Dead Parade en het heerlijke Tales Of Melting Flesh nieuw vuur in een geheimzinnige, eeuwig rottende formule. Naast de officiële alumni van Bloodbath, heeft Survival Of The Sickest een paar onweerstaanbare cameo's uit de groezelige metal underground, waaronder Barney Greenway (Napalm Death), Luc Lemay (Gorguts) en Marc Grewe (Morgoth). Sowieso staat Bloodbath garant voor dynamiek en afwisseling, daar zorgen subtiel atmosferisch toetsenwerk en diverse vocale samples wel voor.

Op Survival Of The Sickest roept Bloodbath hun meest gruwelijke sonische scenario's tot nu toe op, van de dodelijke nachtmerrie van Malignant Maggot Therapy tot het moorddadige nihilisme van Affliction Of Extinction. Een glorieuze comeback van een legendarisch slechte muzikale kracht, levert Survival Of The Sickest het bewijs dat Bloodbath de allerziekste koningen van de oude school zijn. Want dit is death metal op zijn ziekst: wreed, meedogenloos en onherroepelijk gezworen aan het duister.

Nick Holmes - Vocals

Anders Nyström - Guitar

Tomas Åkvik - Guitar

Jonas Renkse - Bass

Martin Axenrot - Drums