Loading...

Bloody Hammers - Songs Of Unspeakable Terror

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-01-2021

Tracklist

01. A Night To Dismember
02. Hands Of The Ripper
03. Witchfinder General
04. Not Of This Earth
05. The Ones Who Own The Dark
06. Waking The Dead
07. Night Of The Witch
08. We Are The Damned
09. The Brain That Wouldn't Die
10. Lucifer's Light
11. I Spit On Your Corpse

Het Amerikaanse duo (en echtpaar) dat schuil gaat achter de bandnaam Bloody Hammers volg ik al sinds hun gelijknamige debuutalbum uit 2012. Het is typisch zo'n geval van een band die gaandeweg de jaren de opgedane ervaringen meeneemt, en zich in de gekozen stijl en richting steeds beter weet te bekwamen. Waren de eerste twee albums nog een occulte retro-doomrock-aanbidding van de bovenste plank, op nieuweling Songs Of Unspeakable Terror (album nummer zes alweer) blijkt het geluid langzaam maar zeker steeds verder uitgekristalliseerd naar een dark rock 'n' roll / punk-mix. De horror-thematiek heeft ook nog een belangrijke rol, zo veel maakt de albumhoes al direct duidelijk.

Songs Of Unspeakable Terror verschijnt al relatief snel na The Summoning (juni 2019) en is zo'n beetje vanuit de ontstane omstandigheden geboren. Begin 2020 had Anders Manga net een nieuw album uitgebracht met zijn darkwave-soloproject (Anders Manga geheten) en stond op het punt om daarmee te gaan toeren, toen Covid-19 toesloeg. Opgesloten vanwege de strenge regels om thuis te blijven, brachten Manga en zijn echtgenote Devalia tijd door met jammen in hun kelder en het herontdekken van enkele van hun klassieke horror-punkfavorieten zoals The Misfits, Plasmatics, The Cramps en Voluptuous Horror van Karen Black, om er maar een paar te noemen. In onzekerheid van de (nabije) toekomst produceerde het duo elf nieuwe rauwe tracks geïnspireerd door hun genoemde voorbeelden.

Direct vanaf eerste single en albumopener A Night To Dismember, en vervolgens ook Hands of The Ripper is de Misfits-vibe niet meer weg te denken. Witchfinder General heeft (helaas) niks te maken met de obscure Engelse band, des te meer met melodieuze rockabilly punk. Pas bij het wat zwaarder aangezette Not Of This Earth wordt het wat mij betreft wat interessanter. Maar dat blijkt van korte duur. Want eigenlijk voltrekt elk van de elf zeer korte nummers (het album duurt maar 32 minuten!) zich volgens hetzelfde stramien. Nummers als We Are The Damned en afsluiter I Spit On Your Corpse doen me zelfs aan de flauwe pop-punk van een Ramones denken.

Voor mij is Songs Of Unspeakable Terror een behoorlijke tegenvaller. Minder gothic, minder occult, minder doom, maar vooral meer gladde rock 'n' roll en punk. De ontwikkeling richting deze stijl spreekt me absoluut niet aan, de atmosfeer ook niet. Jammer.

Anders Manga - Vocals, Guitar, Bass

Devallia - Keyboards, Organ