Loading...

Ceremony - Retribution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-01-2020

Tracklist

01. Retribution
02. Influential
03. In a Dark Time
04. Erilaz
05. Divinitory Rites
06. Imperfect Perfection
07. Mystery of Mysteries
08. Tortured Souls

Ceremony werd opgericht in de regio Rotterdam / Ridderkerk in 1989 door gitarist Peter Verhoef (ex-Phlebotomized) en bracht twee demo's, een 7'' EP (Inclemency, 1992) en hun debuut full length Tyranny From Above uit in 1993. Dat album werd opnieuw uitgebracht door Vic Records in 2016. Vanwege deze succesvolle heruitgave en de vraag naar meer, hervormde Ceremony nog hetzelfde jaar en begon het te werken aan nieuwe nummers. Het tweede album van Ceremony heet Retribution, bevat acht splinternieuwe, furieuze death metal-nummers, en is geproduceerd door Edwin van Wingerden (Sepiroth, Obtruncation). Retribution wordt nu wereldwijd uitgebracht door Vic Records - eerder in 2019 werd het album al uitgebracht via Doc Records, een kleiner Nederlands label.

Verschillen (qua stijl en sound) met het debuutalbum zijn wel waarneembaar, maar niet overheersend. Natuurlijk logisch ook, gezien het verschil in jaren. Maar de muzikale insteek is toch net even wat anders. Nog altijd is de basis brute, maar technisch verzorgde death metal, waarmee de muziek toch wat minder eenvoudig is dan voorheen, en daarnaast horen we wat lichte black metal-accenten. Ik heb daarmee het idee dat er ook een wat duisterder atmosfeer over de muziek hangt dan voorheen, absoluut een pre wat mij betreft.

Dat donkere aspect komt vooral goed naar voren in de passages waar het gaspedaal even wordt losgelaten, dan klinkt Ceremony op z'n meest dreigend - met Mystery Of Mysteries met z'n licht-dissonante riffjes wat mij betreft als meest sprekende voorbeeld. Dat laat de band ook al direct horen met opener Retribution, waarin de overrompelende - bij vlagen blastende - black-death ter afwisseling voorzien wordt van beukende stukjes in het middentempo, terwijl constant de onheilspellende sfeer gehandhaafd blijft. Ook Influential laat die heerlijke dreiging goed naar voren komen, zeker in het eerste gedeelte. Aansluitend zorgen de behoorlijk melodieuze riffs voor het aspect pakkendheid, voordat de heren wat staaltjes technische krachtpatserij laten horen.

Divinitory Rites is een nummer dat me vooral goed bevalt, omdat er best veel in gebeurt. Ondanks al het muzikale geweld dat je over je heen gestort krijgt, keren er altijd wel weer pakkende, melodieuze riffs of leads terug die een sterke leidraad vormen. Het maakt de extreme metal echt niet minder lomp, maar zorgt juist voor een passend evenwicht. Over lomp gesproken, dat is natuurlijk ook het zonder-poespas-begin van Imperfect Perfection, dat in mijn beleving wel een lekkere old school death metal-vibe laat horen.

Met Retribution bewijst Ceremony wat mij bereft z'n bestaansrecht anno 2019 / 2020. Heerlijk donkere death metal, met toefjes razende black en het nodige technische vernuft. Gevat in een open productie waardoor alles optimaal te volgen is, vind ik het ondanks de wat old school insteek toch een eigentijds klinkend album. Optreden doen ze ook nog steeds, dus ik zou zeggen: ga die band zeker eens checken!

Micha Verboom - Zang

Peter Verhoef - Gitaar

Johan van der Sluijs - Guitar

Zom Nius - Basgitaar

Bas Dubbelman - Drums