Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Dauthuz - Destined For Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-12-2017

Tracklist

01. Destined for Death
02. The Hunt
03. Dying Breed
04. Made in Blood
05. Honoured to Serve
06. Killing in the Woods
07. Killed in the Woods (Reprise)
08. Tormentor
09. Deep Inside Your Soul
10. Warmaster

Dauthuz, afkomstig uit de Zaanstreek, bestaat eigenlijk nog altijd maar kort, sinds de zomer van 2015 om precies te zijn. Toch heeft de band al aardig van zich doen spreken middels de titelloze EP van februari 2016, en graag en veel optreden. Al aangekondigd aan het begin van dit jaar middels de single Dying Breed, en eindelijk verschenen in de laatste dagen van november: debuutalbum Destined For Death. Met dank aan het Italiaanse label WormHoleDeath.

Dying Breed kenden we dus al, en is het derde nummer op het album geworden. Maar daarvoor heeft Dauthuz met opener en titelnummer Destined For Death en The Hunt al laten horen dat er zeker stappen zijn gemaakt ten opzichte van de EP. Ok, er wordt nog altijd gemusiceerd in de herkenbare Zweedse old school death metal-stijl, maar die wordt nu grondig, krachtig en energiek tot uiting gebracht. Met name de gitaren (inderdaad, HM-2) ronken en grooven dat het een lieve lust is, terwijl de vocalen van Manoloxx de spreekwoordelijke slagroom op de taart vormen: de man heeft een beste grunt in huis! Ook de productie is hier dik in orde.

Na de driedubbele overrompelende aanval van de openingstracks wordt met Made In Blood wat gas terug genomen voor een relatief melodieuze track, die mij persoonlijk net wat minder bevalt. Vervolgens wordt de draad weer opgepakt met het stoempende Honoured to Serve, waarbij me opnieuw opvalt hoe 'Zweeds' deze muziek klinkt. Ik heb af en toe het gevoel dat ik naar één van de (vele) bands van Rogga Johansson zit te luisteren. Dat is natuurlijk geen straf, maar het is wel een constatering dat dat authentieke geluid zo goed benaderd wordt. Dauthuz is dan weliswaar geen na-aper, maar bevindt zich wel in een muzikale vijver die mede overbevolkt wordt door gelijkgestemden. En dan is het moeilijk om daar door middel van een originele insteek je ding te doen.

Ik denk dan ook niet dat Dauthuz het van die originaliteit moet hebben. Wel van een eigen aanpak, het geloof in eigen kunnen en de wil en het enthousiasme om de old school death metal met hart en ziel uit te voeren. Deze band bestaat uit liefhebbers, en dat hoor je wel terug denk ik. Vooral het tweede gedeelte van het duo Killing in the Woods en Killed in the Woods (Reprise) vind ik daar een goed voorbeeld van. De reprise klinkt best eigen, er lijkt me in elk geval goed over nagedacht. Daarnaast heeft het een lekker melancholisch tintje.

Net als in het gezegde bewaart Dauthuz misschien wel het beste voor het laatst: Warmaster is echt een moddervette death metal-track, vanaf de groovende, slome maar heerlijk logge eerste twee minuten via de flitsende gitaarsolo's tot aan het beukende vervolg. Ook Deep Inside Your Soul herbergt de combinatie van pakkend, stiekem bijna melodieus, en toch bere-heavy in de uitvoering. Zo heb ik mijn death metal dus graag! En al gaat Dauthuz de originaliteitsprijs dan niet winnen, Destined For Death valt hier in huize van der Aa uitstekend in de smaak!

Tim Roeper - Bass

Hans Bijland - Guitars

Dennis Jak - Guitars

Manolito de Kort "Manoloxx" - Vocals

Melle Kramer - Drums