Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Dawn of Mankind - Before The Heart Stops Beating

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-03-2018

Tracklist

01. One Hateful Thursday
02. Parted Ways
03. Left For Dead
04. Never Thought
05. Spitting In My Face
06. A New Beginning
07. Double Edged
08. No More Goodnight
09. Get Back In Line
10. Looking Back
11. A Day To Remember
12. Welcome Home

Dawn Of Mankind is een hardcore / metalcoreband uit Eindhoven en Veldhoven, opgericht in 2003, die met Before The Heart Stops Beating eind vorig jaar z'n debuutalbum uitbracht. Eerder verschenen twee EP's in 2006 (Conquer the Demons) en 2011 (Bones of Contention). Een kink in de kabel - de zanger moest in 2014 vervangen worden - zorgde nog voor wat oponthoud, en verklaart de lange release-loze periode. Voor mij tot nu toe onbekend, dus maar snel luisteren.

Het gros van het materiaal van Dawn Of Mankind laat zich in de basis beluisteren als rechttoe rechtaan old school hardcore, met modernere metalcore-invloeden als welkome aanvulling; geen technische fratsen, maar sterk uitgevoerd en kwalitatief hoogstaand gebeuk. Wat mij betreft een louter positieve kwalificatie. De laag gestemde (metal)riffs (Parted Ways) en lompe breakdowns (Never Thought, No More Goodnight, A Day To Remember bijvoorbeeld) vliegen je om de oren. Het lijkt zo op het eerste gehoor allemaal wat simpel, maar stiekem levert Dawn Of Mankind verdomd heavy en toch pakkende nummers af.

Daarnaast laat de band horen dat er verder wordt gekeken dan de hardcore- en metal-neus lang is. Dat begint al met het melodieuze intro van opener One Hateful Thursday, waarin een aangenaam melancholieke ondertoon te horen is. Een gegeven dat later terugkomt in het kortje Double Edged, waarin we diezelfde melodieuze, gevoelige partijen terughoren, deze keer zelfs aangevuld met strijkers. Of wat te denken van Looking Back, dat begint met droevig klinkend pianospel. Gekker moet het toch niet worden; zoveel variatie en dynamiek op een op het eerste gehoor 'simpel' hardcore-album.

Maar ook aan vanaf een andere kant liggen de verrassingen op de loer. Never Thought laat in het begin wat thrash-invloeden horen, en eindigt met spetterende elektronica; die had ik niet aan horen komen. Weliswaar is dat aspect redelijk gebruikelijk binnen de moderne metalcore, maar juist doordat het slechts in één nummer gebruikt wordt vind ik dat wel verrassend.

Heb ik dan helemaal niks te klagen over Dawn Of Mankind? Ja, toch wel helaas. Ik vind de zang op Before The Heart Stops Beating te eentonig. De rauwe vocalen van 'nieuweling' Sven Slokker passen op zich prima bij deze muziek, maar het continue en vrij monotone geschreeuw gaat me op een gegeven moment tegenstaan. Het is slim dat er met regelmaat door bandleden meegebruld wordt in een poging om wat broodnodige afwisseling te brengen. Wat mij betreft nog wel aandachtspuntje dus. Voor de rest niets dan lof voor een goed doordacht en lekker afwisselend hardcore-album van eigen bodem.

Sven Slokker - Vocals

Rik van Bakel - Guitar

Wilrik De Loose - Guitar

Stijn van der Linden - Bass

Cas Borghouts - Drums