Loading...

Dødsferd - Skotos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-05-2021

Tracklist

01. Skotadi
02. Cursed To Die At First Light
03. My Father, My Wrath! [bonus]
04. An Existence Without Purpose [bonus]
05. Diseased Remnants of a Dying World [bonus]
06. Loyal to the Black Oath [bonus]
07. Back to My Homeland... My Last Breath [bonus]

Ik kan deze release niet helemaal plaatsen. Het lijkt er op dat onder het mom van twee nieuwe tracks het album Diseased Remnants of a Dying World uit 2018 opnieuw wordt uitgebracht. Onder de titel Skotos (dat betekent duisternis) wordt een EP met twee nieuwe tracks uitgebracht, met als bonus het volledige laatste studio-album - dat drie jaar geleden al gewoon via hetzelfde label verscheen.

De Griekse black metal legendes Dødsferd (al twintig jaar actief) laat de laatste jaren steeds groei horen ten opzichte van hun oudere materiaal. De twee nieuwe nummers Skotadi en Cursed To Die At First Light klinken dan ook weer intenser en expressiever dan je misschien van deze band zou verwachten. Vooral het ijle leadgitaarwerk eist de aandacht voor zich op, en biedt fraai weerwerk tegen het nietsontziende blastende drumwerk en de spreekwoordelijk deprimerende, klagende black metal-krijs. Old school black ten voeten uit, maar wel gezegend met een productie die het aanhoren waard is.

De twee nieuwe tracks zijn overwegend ziedend snel, en vooral compact, samen goed voor negen-en-halve minuten aan muziek. Het werk van Diseased Remnants of a Dying World staat daar recht tegenover met tracks die zes, acht, negen, elf en zestien minuten duren. Met nummers als An Existence Without Purpose en Diseased Remnants of a Dying World laat Dødsferd gelaagde en atmosferische zwartgeblakerde metal horen, die het dus zeker niet van de snelheid moeten hebben, maar vooral van de depressieve sfeer. Ruimte voor akoestische of anderszins atmosferische passages geven de muziek zo veel meer extra diepgang.

Deze release laat mijns inziens dus twee verschillende kanten horen van een en dezelfde band. Waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de muziek van de langspeler van drie jaar geleden - en ik me af vraag waarom die hier nooit besproken is. Die is weliswaar minder heftig in de uitvoering, maar bevat zoveel meer ideeën, en inhoudelijk zo veel meer sfeer. Een absolute aanrader voor de liefhebber van atmosferische black. Beter laat dan nooit.

Wrath - Vocals, guitars, bass

N.D. - Drums