Loading...

Death Angel - A Thrashumentary

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-07-2015

Tracklist

01. Start
02. We Grew Up In The Bay Area Thrash Scene
03. The Original Lineup Of Death Angel
04. Kill As One
05. The Ultra Violence
06. Frolic In The Park
07. Act III
08. The Accident
09. The O
10. Swarm
11. Thrash Of The Titans
12. I Like Everything About Ted
13. The Art Of Dying
14. Killing Season
15. Relentless Revolution
16. I'm Looking For Will Carroll
17. And Then Damien Came In
18. Relentless Retribution
19. Impressions Of Suecof
20. Relentless Touring
21. Thrashers
22. Death Angel Is
23. The Last Song Of The Evening
24. Credits
25. Mistress Of Pain Live

Een verzamelaar, tribute of live-album of DVD vind ik al best lastig te bespreken, nu ligt er in de vorm van een heuse Thrashumentary een nieuwe uitdaging voor me. Normaal gesproken zou ik me daar waarschijnlijk niet zo snel aan wagen, maar ja, het gaat hier wel over Death Angel. De band die me met, naar mijn mening, een van de beste thrash metal albums aller tijden The Ultra-Violence in 1987 compleet omver blies! Dus deze Thrashumentary wilde ik zeker zien, wat ik er dan over kan vertellen komt later wel weer.

Natuurlijk kan ik hier braaf het perspraatje neerpennen - waarschijnlijk wil het label dat ook gewoon zo - maar net als Death Angel zelf ben ik daar veel te eigenwijs voor. Ik heb al vanaf het eerste album een zwak voor deze toen nog jonge Amerikaantjes van Filipijnse komaf, en hoewel ik door de jaren niet al hun albums - zeven tot nu toe - even fanatiek beluisterd heb, vind ik hun optredens - en dat doen ze gelukkig nog vaak in deze contreien - altijd een feest. Ik zei net eigenwijs, want dat is de thrash van deze band eigenlijk wel. Bizar genoeg, of juist daardoor, heeft de band qua status nooit de aansluiting gevonden bij de groten uit de Bay Area scene, terwijl ik de band daar toch echt niet te min voor vind.

Deze documentaire neemt ons mee naar het prille begin van de loopbaan van vijf Filipijnse neven, die in San Francisco een metalband beginnen. Het verhaal voert verder langs diverse labels (Enigma, Geffen) en albums (Frolic Through The Park, Act III), maar ook het tourongeluk waarbij de drummer zwaar gewond raakte. Dit zou uiteindelijk leiden tot het (tijdelijk) uiteenvallen van de band, en later de doorstarts met The Organization (de eerste helft van de jaren '90) en Swarm, totdat de naam Death Angel weer van stal wordt gehaald en met The Art Of Dying in 2004 weer een plaat onder de oorspronkelijke bandnaam verschijnt. Elke noemenswaardigheid komt voorbij, ook bezettingswisselingen en eventuele interne strubbelingen worden niet geschuwd.

Degenen die voornamelijk aan het woord komen zijn zanger Mark Osegueda en gitarist Rob Cavestany, logisch aangezien zij het langst deel uitmaken van de band. Maar ook horen we lovende woorden van (en zien we) collega-muzikanten als Chuck Billy, Scott Ian, Gary Holt, Michael Amott, Charlie Benante, Andreas Kisser om er maar eens wat te noemen. Natuurlijk zijn daarnaast ook de huidige en voormalige bandleden niet vergeten; ook zij krijgen de ruimte om hun zegje te doen. Dit houdt wel in dat er vrij veel gepraat wordt op deze DVD, maar de muziek op de achtergrond is zeker ook onderdeel van het geheel. Uiteraard zijn ook de nodige live-beelden niet vergeten, er wordt echt niet alleen maar geluld.

Als tweede schijfje treffen we ook nog een live DVD aan, die met als titel The Bay Calls for Blood - Live in San Francisco ook apart te verkrijgen zal zijn, dus meer daarover volgt te zijner tijd nog wel denk ik. De Thrashumentary raad ik echter iedere liefhebber van Death Angel van harte aan. Het is een eerlijk document van/over een al even eerlijke band, waarvan ik de muziek tot op de dag van vandaag zonder enige twijfel waardeer. Verplichte kost!

Rob Cavestany - Guitars, Vocals

Mark Osegueda - Vocals

Ted Aguilar - Guitars

Damien Sisson - Bass

Will Carroll - Drums