Loading...

Deem Index - Mass//Minus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-05-2020

Tracklist

01. Scale of Content
02. Monologue About Violets
03. Solo
04. Vortex in Slow Motion
05. Three Stones Back
06. Halo

Deem Index komt uit Arnhem, timmert al sinds 2005 aan de spreekwoordelijke weg, speelt al sinds 2011 in de huidige bezetting, en debuteerde in 2014 met de in eigen beheer uitgebrachte vijf tracks tellende EP Vain // Void. Hierop liet de band een mix van melodieuze death en thrash metal horen, zoals zo veel bands op zoek naar een eigen geluid. Hoe het met die zoektocht gevorderd is hoor ik nu pas zes jaar later met de tweede EP van de band: Mass // Minus. De notatie van de EP-titel is de band in elk geval trouw gebleven, net als de bandbezetting trouwens.

Kort door de bocht gezegd richt Deem Index zich anno 2020 volledig op het vertrouwde Gotenburg-geluid. Daarbij mag je vooral denken aan oude In Flames en Dark Tranquility, dat doe ik bij beluistering in elk geval wel. Niet al te origineel, gelukkig wel ijzersterk in de uitvoering, daar moet deze band dus zijn kracht vandaan halen. De vleugjes opzwepende thrash die dit genre eigen zijn, steken ook hier de kop regelmatig op (Scale Of Content, Monologue About Violets) zodat toch nog een enigszins gevarieerd beeld achterblijft. Dat wordt nog versterkt door wat subtiele fragmentjes cleane zang en zelfs een heuse cowbell (mijn eeuwige zwakte) in het tweede nummer.

Maar ik vraag me af of de band het gaat redden in het huidige (vluchtige) muzikale klimaat met 'slechts' hun pure spelplezier, energie en enthousiasme. Ik vind hun melodeath nauwelijks onderscheidend ten opzichte van de vele concullega's. Er springt op Mass // Minus niet echt één nummer uit waardoor je wil blijven of vaker gaan luisteren. Of het zou de energieke afsluiter Halo moeten zijn, want daarop bijt de band nadrukkelijk fel van zich af. Even daarvoor heeft Deem Index me met Three Stones Black nog wel enigszins weten te verrassen: een dergelijke fraai opgebouwde, zelfs bijna atmosferische compositie had ik hier niet verwacht.

Zoals gezegd: wat Deem Index doet, doet de band ook echt heel goed, met name de variatie spreekt me (nog steeds) aan. Maar ik vraag me oprecht af of het genoeg is. Ik vind Mass // Minus prima te beluisteren, maar er staat niets op dat over langere tijd blijft hangen. Daarvoor mist de band de eigenheid van een specifiek geluid, de spreekwoordelijke eigen smoel. Het zal even duren voor we weer live bandjes kunnen gaan kijken, maar Deem Index zet ik toch even op m'n to-do lijstje.

Jelmer Bronsdijk - Guitars

Ronald Stempyn - Vocals

Leonie Nova - Bass

Lars van Bergen - Guitars

Elwin Molenaar - Drums