Loading...

Degenerate - Devastation Ahead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-01-2020

Tracklist

01. X-Ray Annihilation
02. Incarnated
03. Recondite Radiation
04. Afterglow
05. Here to Root Them Out
06. Waves
07. The Hunted Herd
08. Eternal Return
09. Eudaimonia
10. Devastation Ahead

Frontman Rens Hilgers vormde Degenerate begin 2016 met een visie om een ​​moderne thrash / death metal hybride te ontketenen. In datzelfde jaar werkte Rens samen met drummer Melle Kramer om hun eerste demo te produceren. Na de geweldige respons van zowel fans als media ging Rens op zoek naar geschikte muzikanten om de muziek ook op het podium te kunnen brengen.

Door zijn jarenlange ervaring in de Nederlandse metalscene heeft Rens veel goede en competente muzikanten ontmoet. Helaas nooit direct met het gevoel dat ze geschikt waren voor het project dat hij in gedachten had. Nadat hij de muzikanten van de huidige bezetting had ontmoet, was het duidelijk dat de juiste opstelling voor Degenerate was gevonden. Met deze line-up speelden ze inmiddels talloze shows in heel Nederland, onder anderen met bands als Distillator en Acid Drinkers.

Op 4 oktober 2019 kwam als eerste de single (met video) X-Ray Annihilation uit, opgevolgd door een fraaie video voor Recondite Radiation. Als klapstuk kwam daarna het volledige album Devastation Ahead, gemixt en gemastered door Mendel Bij De Leij (Aborted). Voor mij kwamen deze releases in eerste instantie vrijwel uit het niets, ik was de band eerlijk gezegd wat uit het oog verloren na hun demo van drie jaar daarvoor.

In mijn beleving is Devastation Ahead vooral een heerlijke, stevige thrash-plaat geworden. In de basis horen we genoeg old school invloeden, maar met een modern geluid wordt het geheel volledig naar het nu getild. De thrash wordt bij vlagen van een aangenaam extraatje voorzien in de vorm van wat lichte melodeath-invloeden (en soms zelfs heel voorzichtig een vleugje hard/metalcore, zoals in Here to Root Them Out), lekker voor de afwisseling. Als vergelijking moet ik vooral denken aan Children Of Bodom, maar ook Sepultura-achtige (en andere Cavalera-bands) grooves komen met regelmaat voorbij.

Ik vind het wel lekker dat er stevig doorgerost wordt, al vergeet Degenerate zeker niet om op z'n tijd ook een toefje melodie toe te passen. Het gaat hier dan ook zeker niet constant vol gas, maar ook in een meer gematigd tempo (Incarnated) klinkt de muziek nog altijd vet, en overtuigt de band volledig. Toch zijn het nummers als de eerder genoemde video's, Waves, The Hunted Herd en Eudaimonia die het bij mij goed doen. Dat opgefokte karakter dat deze tracks gemeen hebben mag ik graag horen.

Gitaarriffs en -solo's, spetterend drumwerk - sowieso een strakke ritmesectie - en goede agressieve vocalen; Degenerate heeft het echt allemaal dik voor elkaar. Wat mij betreft is Devastation Ahead gewoon tien keer keihard raak, en daarmee een ijzersterk, modern thrashalbum van eigen bodem. Nu moet ik de band nog live gaan zien!

Rens Hilgers - Vocals, Guitars

Daniel Ruiz Cardo - Guitars

Filip A. Filipczuk - Bass

Bas Bloos - Drums