Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Deus Otiosus - Opposer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-06-2017

Tracklist

01. Kneel
02. Disturbing the dead
03. Stand your ground
04. Haunter
05. Towering flames
06. The opposer
07. To the graves
08. Return to slavery
09. Greater horror
10. March of the unworthy

Van het Deense gezelschap Deus Otiosus besprak collega Edwin eerder al de albums Godless (2012) en Rise (2014). Deze keer liet de band een wat langere pauze tussen twee albums vallen, hun vierde album Opposer verscheen op de laatste dag van april van dit jaar. Overigens verscheen tussendoor nog een single met daarop Greater Horror (lekker nummer trouwens!), maar die staat ook gewoon op dit album, dus daar is niet zo veel aan gemist.

Deus Otiosus lijkt me geen band die van poespas houdt. Opener Kneel begint gewoon met een spijkerharde blast; niks zoetsappig intro of overbodige geluiden vooraf, maar meteen het gas er vol op. Dankzij deze introductie denk ik nog heel even met een black metalband van doen te hebben, maar dat blijkt onjuist.

Dit is een echte, brute death metalband van de oude school, die nou eenmaal graag thrash- en black-invloeden in de smerige muziek verwerkt(e). En dat is maar goed ook, want de lompe muziek wordt hiermee een stuk minder eentonig en voorspelbaar dan je anders zou verwachten. Luister maar eens naar het navolgende Disturbing The Dead, dat niet alleen woest overrompelt, maar in de refreinen een pakkende groove voorschotelt.

Zo af en toe gaat het tempo ook gevoelig omlaag (Towering Flames en afsluiter March Of The Unworthy bijvoorbeeld) maar hoewel ik een liefhebber van loggere en zwaardere invloeden in de death metal, ligt hier niet het sterkste punt van Deus Otiosus. De band komt beter voor de dag in de snelle stukken, waarin het gitaarwerk giert en de ritmesectie zijn vermorzelende werk mag doen. Wel overtuigend op elk front is de rauwe putgrunt van Rasmussen, die doet de old school death eer aan.

Al wordt het nooit meer zo verpletterend als aan het begin van het album. Juist de tragere stukken zijn meer dan voorheen aanwezig op Opposer. Ik vind het dan ook jammer dat de Denen niet in hun eigen (meer thrash/black-gerichte) stijl volhard hebben, omdat de heren daarin wat beter tot hun recht komen. Vind ik tenminste. Groovende old school Zweedse na-apers hebben we immers al meer dan genoeg.

Peter Engkjaer - guitars

Jepser Holst - bass

Anders Bo Rasmussen - vocals

Jesper Oslen - drums

Henrik Engkjaer - guitars