Loading...

Doomocracy - Unorthodox

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-03-2023

Tracklist

01. Aeons of Winter
02. Eternally Lost
03. Prelude to the Apocalypse
04. The Hidden Gospel
05. The Spiritualist
06. Novum Dogma
07. Death: A State of Mind
08. Our Will Be Done
09. October 14th 1582
10. Unorthodox
11. Catharsis

Doomocracy is opgericht in 2011 in Kreta, Griekenland. Hun debuutalbum The End is Written, dat in 2014 uitkwam, werd goed ontvangen en bracht de band naar diverse podia en festivals in heel Europa. Drie jaar later kwam de band met hun tweede album Visions & Creatures of Imagination, waarmee een meer progressieve en krachtigere weg werd ingeslagen. Met het nieuwe album Unorthodox wil het Griekse vijftal de lat nog hoger leggen, aangezien Doomocracy's technische en krachtige mix van epische, heavy en doom metal geen stijl is die tegenwoordig nog heel veel voorkomt. Qua vergelijking mag je denken aan voor de hand liggende bands als Candlemass, Sorcerer, Solitude Aeturnus, Memento Mori en Abstrakt Algebra.

Unorthodox laat een conceptueel verhaal horen over vergeten dagen en verloren mensen. Ook laat het album een paar prominente gasten horen: Mike Wead (King Diamond, Mercyful Fate, Memento Mori) doet een gitaarsolo op Catharsis, Miguel Robaina (Memento Mori) speelt keyboards op een viertal nummers nummers (The Spiritualist, Novum Dogma, Our Will Be Done, Catharsis) en ook nog een fluitsolo op Catharsis, en Sakis Bandis (Hail Spirit Noir, Horizon's End) speelt piano op The Hidden Gospel. Ook zijn er her en der verspreid over het album prachtige koorgezangen te horen.

Ik moet mijn best doen om niet meteen de loftrompet te steken over afsluiter Catharis, dat in mijn beleving het beste nummer van het album is.Misschien niet het meest dynamische, wel het meest epische, en doomgerichte nummer. Echt een klassieke afsluiter. Toch is daarvoor ook al veel fraais te beluisteren. Zo is Prelude To The Apocalypse een lekker dynamisch nummer, waarbij mede het brede bereik van zanger Stavrakakis opvalt. Een klassieke metal-zanger met een ijzersterke cleane zangstem, zoiets hoor je in de moderne metal helaas niet veel meer.

Ook The Spiritualist en Novum Dogma zo na elkaar laten heel veel horen van wat Doomocracy in huis heeft. Mensen die nog altijd denken dat doom niet meer is dan trage tempo's en een eendimensionale aanpak, zou ik dit duo tracks graag eens voorleggen. The Spiritualist klinkt bij vlagen zelfs bijna opgewekt, waarna Novum Dogma een meer puur doom-hart laat spreken. Ook titelnummer Unorthodox mag er in dat kader wezen, een sterke, slepende riff en afwisselend trommelwerk zetten de toon, waarna de nodige dynamiek voor min of meer verrassende wendingen zorgt.

Voor een doomband laat Doomocracy verfrissende variatie horen, waarbij zelfs licht-proggy trekjes zijn waar te nemen. Extra afwisseling komt van de al genoemde piano- en fluit-inbreng, terwijl ik ook de Oosterse touch die zo af en toe opduikt erg leuk gedaan vind. De tweede sterke troef van de band is hun zanger, die me hier op alle fronten overtuigt. Ik kende Doomocracy nog niet, met Unorthodox - zowel bandnaam als albumtitel vind ik derhalve treffend gekozen - heeft de band zich voorgoed in mijn grijze massa genesteld!

Manolis Schizakis - Bass

Minas Vasilakis - Drums

Angelos Tzanis - Guitars

Harry Dokos - Guitars

Michael Stavrakakis - Vocals