Loading...

Dreamslain - Burn The Boats

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-04-2023

Tracklist

01. Burn The Boats

Opgericht in 2010 door Igor Jakobsen en Daniel Paulsen Figenschou, werd de line-up van Dreamslain in 2013 aangevuld met de toevoeging van Anna Loppacher. De debuut-EP van het trio, Tales of War, kwam oorspronkelijk uit in 2016 en werd vervolgens geremixed en twee jaar later opnieuw uitgebracht. Dreamslain waagde zich al vroeg in hun carrière in de livescene en trad op in Zwitserland, Zweden en hun thuisland Noorwegen. Dreamslains eerste volledige album, Tales of Knights and Distant Worlds, uitgebracht als dubbel-CD, verscheen in januari 2021 en zag hun bereik uitbreiden naar nieuwe landen.

Dreamslain weeft krachtige boodschappen door hun kunst. Tekstueel verkennen ze historische en politieke gebeurtenissen die het onrecht in onze wereld aan het licht brengen. Ze reizen ook naar fantasierijken om de menselijke conditie te verkennen door middel van verschillende creatieve ruimtes. Of ze nu gebaseerd zijn op fantasie of realiteit, Dreamslain brengt hun kernboodschap over van vechten voor gerechtigheid en de rechten voor iedereen om een bevredigend leven te leiden met krachtige muziek. Deze nieuwe single Burn The Boats gaat over de vernietiging van traditionele vissersvaartuigen in de Middellandse Zee, met name in Griekenland, ten behoeve van commerciële visserij op grotere schaal.

Het trio van Dreamslain zoekt op Burn The Boats een breed muzikaal spectrum op. Rijke pianoklanken, donderende percussie en vervormde gitaren vormen samen een meeslepend en melodieus geluid. De single wordt verder verbeterd door Dreamslains opname van een bas-orgel, waarnaast ingewikkelde cleane gitaarintermezzo-melodieën zorgen voor nog meer dynamiek. Qua stijl denk ik aan een soort van post-black met progressieve elementen.

Dit epische stuk, dat bijna tien minuten duurt, brengt op treffende wijze een emotioneel verhaal over door zowel de tekst als de compositie. De contrasterende cleane zang met rauwe screams vormen een aanvulling op de instrumentatie, en dragen bij aan de sfeer van het nummer. Burn The Boats bouwt voort op Dreamslain's eerdere releases waarbij ze de grenzen van hun sound en compositorische stijl verleggen.

Igor Jakobsen - vocals, guitar, bass

Anna Loppacher - keyboards, organ

Daniel Paulsen Figenschou - drums