Loading...

Earupt - Elements

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-05-2019

Tracklist

01. Shedding Skin
02. Bloodstain
03. Hooked on Life
04. Bareknuckle Fight
05. Elements
06. Rebellion
07. Broken Wings
08. Writings on the Wall
09. Heatwave

Elements is het tweede album van het Belgische Earupt, opvolger van Belief Relief uit 2013, waarover toenmalig collega Kirsten toch behoorlijk enthousiast was. Het album is weliswaar al even uit (sinds januari van dit jaar) maar we menen toch nog even wel wat welverdiende aandacht aan het schijfje te mogen besteden.

De muziek van Earupt is te omschrijven als goed geproduceerde, dus vet klinkende, moderne en groovende metal. Er zijn kenmerken te horen van klassiekere metalvormen (vooral heavy en thrash metal) maar ook hard- en metalcore. Earupt maakt vooral lekker in het gehoor liggende, dus luisteraar-vriendelijke metal; met een nadruk op de riffs en grooves. Daar een labeltje op plakken valt niet mee, dus laat ik dat maar voor wat het is.

Opvallend voor de muziek van Earupt vind ik de relatief cleane zang. Geen overbodig geschreeuw, overstuurd gekrijs of semi-boos gebrul, maar duidelijk herkenbare en verstaanbare zang, afwisselend sterk clean, en beheerst schreeuwend. Binnen de 'regels' van de moderne metal zullen velen dit niet passend vinden, ik ervaar het als een ware verademing: een zanger van een moderne, jonge metalband die echt kan zingen. Albumopener Shedding Skin vaart er alvast wel bij.

Met nummers als Bloodstain en Bareknuckle Fight horen we de meer harde kant van de band, maar over het algemeen houdt Earupt toegankelijkheid en melodie goed in de gaten. Ook maken de heren graag uitstapjes naar wat meer uitdagende songstructuren, zoals titelnummer Elements en Broken Wings laten horen. Dat wordt dan weer opgevolgd door het meer eenvoudige, stampende en groovende Writings on the Wall; een basic nummer, dat zeker live wel de voetjes van de vloer zal krijgen verwacht ik.

Zonder vernieuwend te zijn, maar door verschillende elementen te combineren, komt Earupt tot een eigen, herkenbaar geluid. De muzikale insteek stoelt weliswaar op klassieke basisprincipes, maar wordt door de uitvoering en de vette productie volledig in het nu geplaatst. Ik ben benieuwd of Earupt dit ook allemaal live waar kan maken.

Walter Snoeck - Gitaar

Tom Kielemoes - Gitaar

Hendrik Vanhoutte - Zang

Thijs Lammertyn - Drums