Loading...

Gama Bomb - Speed Between The Lines

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2018

Tracklist

01. Give Me Leather
02. A Hanging
03. 666Teen
04. Bring Out The Monster
05. R.I.P. U
06. Motorgeist
07. Alt-Reich
08. Stay Rotten
09. We R Going 2 Eat U
10. Kurt Russell
11. World Gone To Hell
12. Faceblaster

De Ierse thrashers van Gama Bomb zijn terug met Speed Between The Lines, al weer hun zesde album, en dat in een tijdspanne van dertien jaar. Des te opvallend dat de band hier pas een keer eerder besproken is geweest. Drie jaar geleden was collega Geert prima te spreken over voorganger Untouchable Glory. Uiteraard ken ik deze band ook al een paar jaar, dus ik leg graag mijn oor te luisteren bij het meest recente werkstuk.

Op puur muzikaal gebied zijn er voldoende vergelijkingen te bedenken binnen de thrash/speed/crossover-scene, maar ik vond toch wel dat Gama Bomb zoiets als een eigen geluid heeft weten te ontwikkelen. Municipal Waste en Iron Reagan zijn bands die ik leuk vind en qua geluid dicht in de buurt zitten, verder terug in de tijd denk ik aan (oude) Anthrax en Overkill. Inderdaad, veel Amerikaanse invloeden, ook Gama Bomb houdt het qua thematiek behoorlijk breed.

Daarbij gaan humor en serieuze - politiek getinte - onderwerpen hand in hand. Natuurlijk zijn de woordspelingen niet van de lucht, maar zelfs sommige grapjes of al dan niet zodanig bedoelde teksten bevatten vaak een zwaardere ondertoon dan de luchtige buitenkant doet vermoeden. Albumtitel Speed Between the Lines geeft wat dat betreft natuurlijk al het goede voorbeeld.

Vooral de kortere tracks (het gros haalt de drie minuten niet) vliegen je in opgefokte snelheid om de oren, voorzien van razend drumwerk en flitsende gitaarsolo's zijn dat de nummers die het meest aan de jaren '80 speed/thrash doen denken. In nummers als albumopener Give Me Leather en Bring Out The Monster hoor je meer gevarieerde thrash, waarin je zelfs Judas Priest zou kunnen herkennen. Niet in het laatst vanwege de geknepen, hoge zang.

Ach, we weten natuurlijk al precies wat we van Gama Bomb kunnen verwachten. De liefhebber zal dan ook weer met een grote smile op het smoelwerk mee-bangen met 35 minuten onvervalste speedy thrash!

Joe McGuigan - Bass, Vocals

Philly Byrne - Vocals

Paul Caffrey - Drums

Domo Dixon - Guitars

John Roche - Guitars