Loading...

Grave Digger - Clash of the Gods

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-09-2012

Tracklist

01. Charon
02. God Of Terror
03. Helldog
04. Medusa
05. Clash Of The Gods
06. Death Angel And The Grave Digger
07. Walls Of Sorrow
08. Call Of The Sirens
09. Warriors Revenge
10. With The Wind
11. Home At Last

De Duitse oervaders van de traditionele heavy metal Grave Digger hoef ik gelukkig niet meer te introduceren. Iemand die niet weet waar dit over gaat mag dan ook direct weer terug onder zijn of haar steen. De band stond in de jaren '90 en '00 toch vooral bekend om de plichtmatige power metal die geproduceerd werd; degelijk maar nooit verrassend. Daar lijkt echter sinds het uitgebreid gevierde dertigjarige bestaan al verandering in te zijn gekomen. Met hernieuwd elan en het nieuwe album Clash Of The Gods doet Grave Digger dat nog eens dunnetjes over.

Want, nooit verwacht maar toch gebeurd: bij Grave Digger is het roer om! Nou ja, thematisch dan toch in elk geval. De band heeft het Keltische wapengekletter achter zich gelaten en stort zich op het nieuwe album volledig op de Griekse mythologie. En wat mij betreft lijkt het er op dat deze verpakking ook een verfrissende werking heeft op de inhoudelijke aanpak. Niet dat er qua muziek nou zo veel veranderd is, maar Grave Digger klinkt hier weer fris en gedreven.

Het album begint nog enigszins verrassend met de akoestische, in het Duits gezongen/gesproken opener/intro Charon. Verder klinkt de muziek vertrouwd, met onder anderen gekende, snelle headbangers als God Of Terror (met een klassiek gitaar-toetsenduel dat me sterk doet denken aan Deep Purple's Burn), Hell Dog en Wall Of Sorrow. Uiteraard vinden we ook midtempo beukers zoals het titelnummer Clash Of The Gods, Medusa of Call Of The Sirens, compleet met de epische passages.

Zoals altijd staat Grave Digger garant voor kwaliteit, en zeker ook toegankelijkheid. De refreintjes nodigen zoals altijd uit tot meebrullen, ik zie een volle festivalweide in Wacken hier wel met gebalde vuist uit de plaat gaan. Het zal niet verbazen dat juist vanwege de thematiek de epische invalshoek de overhand heeft boven de weinig subtiele, maar krachtige, klassieke heavy metal stampers. Zo is afsluiter Home At Last (dat al op single vooruitgesneld was) voor Grave Digger begrippen een behoorlijk epische track te noemen.

?tumb=22747,350x350,17116b

Liefhebbers kunnen gerust de portemonnee trekken om dit product aan te schaffen. Zoals gezegd: de band klinkt haast weer fris en fruitig en gaat de Griekse geschiedenis op geheel eigen wijze te lijf. Ook de genoemde single is de moeite waard en bevat naast titelnummer Home At Last (in een andere versie dan die op het album) een tweetal non-albumtracks en drie livenummers van het jubileumoptreden op Wacken Open Air van 2010.

Chris Boltendahl - Vocals

Axel Ritt - Guitars

Stefan Arnold - Drums

Jens Becker - Bass

Hans Peter Katzenburg - Keyboards