Loading...

Grimgotts - Tales, Sagas & Legends

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-07-2021

Tracklist

01. Fight ‘Till the End
02. For the Power
03. The Dawnbringer
04. Reign of Might
05. Northern Passage
06. Rise Again
07. Plunder, Loot & Chantey
08. Sagas
09. The Boys of Boone
10. Land of Tomorrow
11. The Edge of The World (To What Lies Beyond)
12. Kinsman
13. Fight Against the World
14. Grimgotts Calling
15. Lost Chapters

Van de Britse symfonische power metalband Grimgotts verschenen in 2020 achtereenvolgens de EP's Tales, Sagas en Legends. Die laatste twee brachten mij via nota bene een Canadese promotor op het spoor van deze band, en heb ik hier ook besproken. Overigens was ik gematigd enthousiast over de drukke power metal met folkloristische achtergrond van Grimgotts.

Al aangekondigd in die besprekingen was de samenvoeging van de drie EP's tot een volwaardig album. Deze verscheen onder de niet geheel onverwachte titel Tales, Sagas & Legends op 7 mei. Ik was eerder benieuwd of twaalf tracks, bijna een uur speelduur, niet te veel van het goede zou worden met deze intense, hyper-drukke power metal. Ik was toen nog zo naïef dat het daarbij zou blijven blijkbaar, want uiteindelijk bevat het nieuwe album maar liefst vijftien tracks, en duurt het 67 minuten.

Een pluspunt is dat het complete materiaal volledig opnieuw gemasterd is, en dus ook echt als één geheel klinkt. Naast de al bekende twaalf nummers zijn er nog drie aan het album toegevoegd. Dat betreft een vernieuwde versie van Fight Against the World, oorspronkelijk van de band's debuut-EP Here Be Dragonlords (2016). Grimgotts Calling is een single die in januari 2021 is uitgebracht, en Lost Chapters is zowaar een splinternieuwe track, waarmee het verhaal eindigt. Eigenlijk is dit dus 'gewoon' een soort compilatie.

De al genoemde twaalf nummers van de drie EP's ga ik hier niet opnieuw benoemen of bespreken, die lees je in de betreffende reviews maar terug (behalve Tales dan). De drie toegevoegde tracks sluiten naadloos aan op de rest, zelfs qua verhaal. Ze ronden het verhaal af en zorgen voor de afsluiting die de plaat nodig heeft. Vooral Grimgotts Calling is blijheid trof, terwijl The Lost Chapters triomfantelijke tonen laat horen, met het epische gevoel en het gesproken woord dat vertelt over de overwinning. Deze hele plaat voelt als een soundtrack en / of score voor een film in één.

Het gehele album in één keer beluisteren vind ik nog altijd niet te doen. Wel ben ik wat milder in mijn oordeel ten opzichte van de losse EP's. Het verhaal spreekt meer aan, en eerlijk is eerlijk: dit is echt geen slechte muziek. Stel je een mix voor van pak 'm beet Rhapsody, Dragonforce en Alestorm, dan heb je een goed beeld van wat Grimgotts doet. Spreekt die combinatie je aan, dan moet je Tales, Sagas & Legends zeker eens checken!

Andy Barton - Vocals

Nelson Moreira - Bass

Mo Abdelgadir - Drums

David Hills - Guitar

Fabio Garau - Keyboards