Loading...

Haiden - II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-11-2020

Tracklist

01. Alba
02. Sloth
03. Ohm
04. Volta
05. Kadaver
06. Raven

Haiden is een trio uit Gent dat zich toelegt op instrumentale (post-)rock/metal. Vier jaar na het zelfgetitelde debuut Haiden komt deze band met de opvolger niet veel verder dan de titel II. Ook in muzikaal opzicht lijkt er weinig veranderd, en wordt de lijn van het debuut doorgetrokken. Nee, dat is helemaal niet erg, en ja, ik mag hier graag naar luisteren.

De basis van de muziek van Haiden bestaat uit hoekige riffs en verspringende dan wel afwisselende ritmes. De constante herhalingen van een zekere basis is gebleven, al lijkt het dan bijna tegenstrijdig dat het trio wel degelijk variatie weet in te bouwen. Vooral de snare-drum is bepalend als herkenningspunt, daar omheen weten toms, bekkens en in de hoofdrollen ook de twee gitaristen hun spel te spelen.

Die laatste twee weten goed hun weg te bepalen tussen effect-gedreven hypnotiserende, ingetogen passages, als ook opzwepende stukken. De basgitaar wordt nauwelijks gemist doordat de tweede gitaar - daar waar nodig - die positie invult. Dynamiek en opbouw / spanning heb ik wel eens beter gehoord binnen het kader van instrumentale trio's (of zelfs een duo) maar vervelen doet II absoluut niet.

Het goede halfuur dat dit album duurt is dan ook voldoende, want ik denk niet dat Haiden nog meer in het arsenaal heeft om daarbuiten nog opzienbarend voor de dag te komen. Dit is wat het is, en dat is goed, degelijk. Haiden is geen hoogvlieger binnen de instrumentale zware scene, maar wel een zeer degelijke subtopper wat mij betreft. Enthousiast en meeslepend was mijn conclusie naar aanleiding van het debuut, dat blijft hier zeker gehandhaafd. Een pluspunt wil ik nog geven voor de 'live-ervaring' want II klinkt echt enorm naturel en eerlijk; het zou mij niet verbazen wanneer dit album grotendeels live is opgenomen of in elk geval veel eerste takes zijn gebruikt.

Pepijn - gitaar

Tom - gitaar

Frank - drums