Loading...

Jinjer - Alive In Melbourne

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-11-2020

Tracklist

01. Intro
02. Teacher, Teacher!
03. Sit Stay Roll Over
04. Ape
05. Judgement & Punishment
06. I Speak Astronomy
07. Who Is Gonna Be The One
08. Noah
09. Retrospection
10. Perennial
11. On The Top
12. Pit Of Consciousness
13. Home Back
14. Words Of Wisdom
15. Pisces
16. Captain Clock
17. Outro

Op 5 maart 2020 speelde de Oekraïense moderne metalband Jinjer een van hun laatste shows voordat de wereld vanwege de Covid-19-pandemie er heel anders uit ging zien. Het was een van de laatste metalshows van dat moment. Hierdoor werd het een historische gebeurtenis in de succesvolle carrière van de band; precies zoals ze van plan waren de wereld stormenderhand door hun veelgeprezen nieuwe album, Macro, te ondersteunen tijdens hun uitgebreide wereldtournee, beginnend in Australië. Een geluk bij een ongeluk dat het optreden zowel in geluid als op beeld is vastgelegd. Alive In Melbourne is zowel digitaal als op CD beschikbaar, in verschillende vinylkleuren en als luxe editie. Ondanks dat de hele show ook (integraal) op youtube te bewonderen is (zie hieronder) lijken er vooralsnog geen plannen om deze show ook op DVD uit te brengen.

Het is logisch dat de nadruk van de show ligt op de meest recent verschenen werkjes Micro en Macro, beiden uit 2019. Naast intro en outro worden we getrakteerd op vijftien nummers. Van EP Micro komen drie van de vijf titels voorbij, van de negen tracks van langspeler Macro zijn er hier zes te horen. De overige zes tracks zijn afkomstig van eerdere albums, en te beschouwen als publieksfavorieten (Sit Stay Roll Over, I Speak Astronomy, Who Is Gonna Be The One, Words Of Wisdom, Captain Clock, Pisces). Al met al dus toch een redelijk dwarsdoorsnede van waar Jinjer voor staat.

Jinjer heeft op de eerste plaats naam voor zichzelf gemaakt als liveband, de band heeft zich een goede reputatie aangemeten door keihard de wereld rond te touren, en daarbij sterke shows af te leveren. Deze registratie is het bewijs. Ik vind dat de energie van het live spelen hier goed overkomt. Ondanks de bij vlagen acrobatische toeren van de heren musici op hun instrumenten, straalt de band wel degelijk veel spelplezier uit. Natuurlijk staat Jinjer bekend als een strakke band, met soms zelfs een mechanische sound, maar ondanks dat straalt het optreden plezier, spontaniteit en vooral een enorme energie uit. Dat is Jinjer op z'n best.

Zoals we van de band gewend zijn is de hoofdrol voor zangeres en brulboei Tatiana - ondanks de ook niet misselijke kwaliteiten van het trio muzikanten. Zowel haar cleane zang als de brulpartijen komen goed uit de verf. Het kwartet is gewoon een sterke combinatie. Luister maar eens naar nummers als Sit Stay Roll Over en Who Is Gonna Be The One, hoe goed de samenwerking verloopt. Nee, nooit helemaal perfect, en dat is maar goed ook. Een optreden dat helemaal perfect klinkt komt wat mij betreft niet geloofwaardig over. Ik vind het zelf prettig, charmant vooral, dat er her en der een foutje de nabewerking overleefd heeft; dat is dus gewoon een slimme zet.

Ik vind Jinjer een goede exponent van waar moderne metal voor staat. Veel afwisseling en dynamiek, een goede wisselwerking tussen agressie en energie enerzijds, en groove en melodie anderzijds. Daar staat deze band zeker niet alleen in. Wat Jinjer echter onderscheidt van, en tilt boven het niveau van veel collegae, is hun zangeres. Dat blijkt ook op het podium, met haar enthousiaste presentatie en vlotte praatjes. Zonder de drie heren muzikanten te kort te willen doen - zij zijn ook beesten op hun instrumenten - heeft Jinjer met Tatiana Shmailyuk goud in handen!

Tatiana Shmailyuk - zang

Roman Ibramkhalilov - gitaar

Eugene Kostyuk - bas

Vladislav Ulasevish - drums