Loading...

Jinjer - Micro

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-02-2019

Tracklist

01. Ape
02. Dreadful Moments
03. Teacher, Teacher!
04. Perennial
05. Micro

Jinjer is hot, zo begon ik een jaar geleden mijn bespreking van de heruitgave van het album Cloud Factory. En dat is nog steeds zo geloof ik. De band toert zich een slag in de rondte, en is daardoor nog altijd niet in de gelegenheid tot het uitbrengen een opvolger van het laatste album King of Everything (juli 2016). Daarom worden we even zoet gehouden met een tussendoortje: EP Micro bevat twintig minuten aan nieuwe muziek, verdeeld over vijf titels.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: hierop laat Jinjer niks horen wat ze al niet eerder hebben gedaan. Gelukkig blijft dat nog altijd de moeite waard, want het is en blijft een band die z'n eigen gang gaat en maling heeft aan beperkingen qua muzikale invalshoeken. Dus worden opnieuw elementen uit groove metal, metalcore, melodeath, djent, maar ook reggae, funk en popmuziek en weet ik veel wat nog meer, tot een smakelijk geheel bereid. Ok, misschien niet helemaal even gemakkelijk behapbaar, maar even doorzetten loont opnieuw de moeite.

Opnieuw gemakkelijk is het om te wijzen op de hoofdrol die zangeres Tatiana Shmailyuk voor zich opeist. En terecht natuurlijk. Direct vanaf opener Ape treedt haar vocale acrobatiek voor het voetlicht; al laten de geselaars van de diverse hoeveelheden snaren zich ook niet onberoerd. De technische bagage is overduidelijk aanwezig, maar wordt niet aangewend voor krachtpatserij. Er wordt vaardig gemusiceerd in dienst van de compositie, waardoor de muziek van Jinjer ten allen tijde ook een vorm van pakkendheid behoudt.

Zo is het navolgende Dreadful Moments uiteraard alles behalve dat, waarna Teacher, Teacher bij vlagen wat meer ingetogen, maar daardoor juist meer mysterieus voor de dag komt. Die dynamiek komt in Perennial nog nadrukkelijker naar voren. Natuurlijk, de muziek blijft constant krachtig en energiek, maar hier zitten wel wat meer bedachtzame momenten in. Lekker voor de afwisseling. Pas echt ingetogen wordt het met het afsluitende titelnummer Micro, dat niet meer is dan een akoestisch percussie-gericht instrumentaaltje van iets meer dan anderhalve minuut.

Daarmee gaat de EP als de spreekwoordelijke nachtkaars uit. Toch heb ik genoeg gehoord om uit te kijken naar de volgende langspeler. Of naar een nieuw optreden natuurlijk, want Jinjer lijkt niet van het podium te slaan!

Tatiana Shmailyuk - zang

Roman Ibramkhalilov - gitaar

Eugene Kostyuk - bas

Vladislav Ulasevish - drums