Loading...

King Heavy - Guardian Demons

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-07-2018

Tracklist

01. Guardian Demon
02. (Death is but an extreme form of) Narcosis
03. Doom Shall Rise
04. Cult Of The Cloven Hoof
05. Come My Disciples
06. As in a Nightmare

King Heavy lijkt zo op het eerste gezicht een wat bijzondere combinatie: drie Chileense instrumentalisten met de Belgische zanger Luther Veldmark - die je zou kunnen kennen van de Brabantse doom metalband Hooded Priest. King Heavy is ontstaan in 2009 op het Duitse Doom Shall Rise festival (dat op dit album nog vereerd wordt met een gelijknamige track, die ook daadwerkelijk over het festival gaat). Zanger Luther ontmoette daar de Chileense bassist Daniel, die destijds in Procession speelde. Via internet werden de plannen verder uitgewerkt, hetgeen resulteerde in een eerste promo/EP Horror Absoluto (2014). Inmiddels is het, na het titelloze debuutalbum uit 2015, tijd voor de tweede langspeler: Guardian Demons.

Na een eerste (en tweede, en derde...) beluistering staat een ding als een paal boven water: meer dan ooit hangt het waarderen van King Heavy's muziek af van de vocale voordracht van Luther Veldmark. Zijn zang-capaciteiten zijn dan misschien technisch gezien matig, maar zijn enthousiaste gepreek blijkt zich uitstekend te lenen voor de plechtstatige, epische doom metal die de band voordraagt. Ik kan me helemaal voorstellen dat deze vocalen voor velen een struikelblok vormen; ik kan er echter prima naar luisteren, juist vanwege de combinatie met de muziek. Maar eerlijk is eerlijk: wennen is het wel.

Vervolgens staat niets mij in de weg om te genieten van deze zuivere, klassieke doom metal. De wat griezelige, occulte sfeer klinkt wat gemaakt, maar werkt uiteindelijk wel (tja, die zang doet het hem, hè). De riffs zijn loom, de trommelslagen overwegend traag, en de bas log en ronkend. Een tempowisseling - laat staan een versnelling - wordt behoorlijk zorgvuldig ingepast; trager dan traag moet het gaan over het algemeen.

Een spaarzame uitzondering vinden we met de lange compositie Come My Disciples, dat overigens wel vaart bij het subtiele spel met de veranderingen in het ritme. Cult Of The Cloven Hoof begint voor King Heavy-begrippen opvallend snel, en doet me daarmee nog het meest van alle tracks aan Candlemass denken. Even functioneel zijn de wisselingen in afsluiter As In A Nightmare, dat zelfs een stukje gedubbelde zang laat horen, en best apart klinkt.

Al met al heeft King Heavy dus weer zijn best gedaan om het klassieke, epische doom metal-genre in ere te houden. Nadeel van deze stijl is dat deze behoorlijk afgekaderd is, waardoor de verschillen tussen beide albums minimaal is. Toch doet de liefhebber er goed aan om Guardian Demons aan te schaffen; ik ben er namelijk niet zeker van of King Heavy nog lang op deze voet voort kan.

Luther Veldmark - Zang

Matias Aguirre - Gitaar

Daniel Pérez Saa - Bas

Miguel Canessa - Drums