Loading...

Kobra And The Lotus - Prevail II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-06-2018

Tracklist

01. Losing My Humanity
02. Let Me Love You
03. Ribe
04. My Immortal
05. Human Empire
06. Heartache
07. Velvet Roses
08. Modern Day Hero
09. You're Insane
10. White Water
11. The Chain (Fleetwood Mac cover) (Bonus)
12. Let Me Love You (Acoustic) (Bonus)

Collega Peter van der Wielen was een jaar geleden best te spreken over Prevail I van het Canadese heavy metal-combo Kobra And The Lotus. Zijn enthousiasme, in combinatie met de stortvloed aan aantrekkelijke video's die over ons werden uitgestort, hebben me doen besluiten om zelf deel 2 (ook) maar eens te gaan beluisteren.

Dat de muziek van beide albums naadloos op elkaar aansluit lijkt me logisch, Prevail was immers ooit bedoeld als dubbelalbum. Al dan niet ingegeven door motieven van economische aard besliste label Napalm echter anders. Aldus verschenen beide albums apart, met een tussenpoos van ongeveer een jaar. De opnames van beide albums zijn dus gewoon afkomstig van dezelfde opnamesessies.

Kobra And The Lotus zet een aantrekkelijke pot melodieuze, moderne heavy metal neer, die het bij een breed publiek goed moet kunnen doen. Krachtige, stevige metalnummers als de opener Losing My Humanity, Human Empire, Velvet Roses, You're Insane en het lekker gevarieerde My Immortal worden afgewisseld met meer ingetogen liedjes (intermezzo Ribe, de Fleetwood Mac cover The Chain) of anderszins oninteressante tracks als Let Me Love You (met whoohoohoo-refreintje), het iets te melodieuze Heartache en het wel erg brave Modern Day Hero. De powerballad White Water vind ik een beetje een twijfelgeval. Geen slecht nummer, best goed voor een ballad zelfs, maar zo aan het eind van het album vind ik het een beetje mosterd na de maaltijd.

Dat de nadruk ligt op de uitstekende vocale kwaliteiten van de band's naamgever Kobra Paige is niet vreemd, en misschien zelfs wel terecht. Met haar lenige stem geeft ze de niet altijd even spannende composities net wat extra flair, waardoor de band er mee weg komt. In vergelijking met voorgaand werk heeft Kobra And The Lotus in mijn beleving wel wat aan power ingeboet, het eerdere materiaal was wat heavier. Daar staan een meer volwassen aanpak en wat meer variatie tegenover. De scherpe randjes lijken definitief tot het verleden behoren, hetgeen ik persoonlijk wel jammer vind. Fans van het eerste uur zouden dan ook teleurgesteld kunnen zijn, maar er zullen met de beide Prevail-albums zeker nieuwe zieltjes gewonnen zijn en nog worden.

Kobra Paige - Vocals

Jasio Kulakowski - Guitars

Brad Kennedy - Bass

Marcus Lee - Drums