Loading...

Lapsus Dei / Officium Triste - Broken Memories

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-03-2019

Tracklist

01. Human
02. Faithless
03. The Feeling Remains
04. The Weight of the World [Editors cover]
05. On the Crossroads of Souls [live]
06. Pathway (Of Broken Glass) [live]

Hoewel al actief sinds 1998, en al twee EP's en drie langspelers op het palmares, is de Chileense doom/death metalband Lapsus Dei hier nog nooit eerder aan de orde geweest. En dat zou misschien ook wel nooit gebeurd zijn, als ze niet het plan hadden opgevat om - ter viering van hun twintigjarige bestaan - een split-album op vinyl uit te brengen met de gelijkgestemde zielen van het Rotterdamse Officium Triste. Die band behoeft in elk geval geen verdere introductie.

De Chilenen benaderden hun platenmaatschappij Australis Records met het genoemde plan, en dat vonden alle partijen wel een goed idee. Echter: Officium Triste had op dat moment geen materiaal paraat. Mors Viri (2013) was het laatste album, de band had nog totaal geen haast gemaakt met een eventuele opvolger. Als oplossing was bedacht dat er dan opnamen gebruikt konden worden van het optreden dat de Rotterdammers hadden gedaan op het Malta Doom Metal Festival in 2014. Het plan verdween echter in de spreekwoordelijke koelkast.

Tot 2017. Met het nakende jubileum aanstaande wilde Lapsus Dei alsnog werk gaan maken van de voorgenomen plannen; geen vinyl, dan maar een CD. En o zo toevallig had officium Triste net een cover van de Britse indierockband Editors, The Weight Of The World, in de steigers staan. Daar zijn dan twee tracks van het eerder genoemde concert aan toegevoegd; samen met de drie nummers van Lapsus Dei is dan alsnog een album samengesteld: Broken Memories.

Qua stijl sluiten beide bands naadloos op elkaar aan. Hooguit is Lapsus Dei wat vlotter en rauwer in hun benadering, maar ook deze band verstaat de kunst om doomy death metal te laten versmelten met ingetogen atmosferische passages. Het is in Faithless bijvoorbeeld erg fraai om te horen hoe de prachtig waaierende gitaarleads worden doorsneden door een schurende grunt. De sfeervolle toevoeging van toetsen doet de rest; echt heel mooi gedaan vind ik. Nou was ik al niet vies van Chileense doombands, Lapsus Dei is een fijne aanvulling op hetgeen ik al kende.

Van The Weight Of The World ben ik niet onder de indruk, al vind ik de cleane zang best verrassend. Beter komt Officium Triste tot z'n recht op de beide live-tracks. De Rotterdammers hebben niet voor niets een uitstekende live-reputatie als doomband, met de twee klassiekers die hier ten gehore worden gebracht kan de band dan ook weinig verkeerd doen. Vlekkeloze uitvoeringen is dan ook wel het minste dat je mag verwachten. Ik vind wel dat de tracks een beetje vreemd ge-edit zijn: er is geen publiek te horen, en Pathway Of Broken Glass eindigt zelfs in een fade-out. Rare keuzes als je het mij vraagt.

Al met al beschouw ik Broken Memories als een aangename aanvulling op mijn collectie. Officium Triste is - zeker live - vrijwel altijd dik in orde; de kennismaking met Lapsus Dei blijkt een prettige. Ik zal de Chilenen dan ook zeker blijven volgen. En wat betreft Pim Blankenstein en consorten: komt die opvolger voor Mors Viri er nog?

Officium Triste:

Martin Kwakernaak - Drums, Keyboards

Gerard de Jong - Guitars

Pim Blankenstein - Vocals

Niels Jordaan - Drums

William van Dijk - Guitars

Theo Plaisier - Bass

Lapsus Dei:

Luis Pinto - Drums

Rodrigo Poblete - Guitars, Vocals

Jose Agustin Bastias - Bass

Alejandro Giusti - Vocals, Guitars

Julio Leiva - Vocals, Guitars