Loading...

MaYaN - Antagonise

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2014

Tracklist

01. Bloodline Forfeit
02. Burn Your Witches
03. Redemption - The Democracy Illusion
04. Paladins of Deceit - National Security Extremism part 1
05. Lone Wolf
06. Devil in Disguise
07. Insano
08. Human Sacrifice
09. Enemies of Freedom
10. Capital Punishment
11. Faceless Spies - National Security Extremism part 2

De Nederlandse symfonische death metal band Mayan wist in 2011 vriend en vijand te verrassen met hun debuutalbum Quarterpast. Inmiddels heb ik geen idee meer waarom dit album indertijd niet door ons is besproken. Een gemiste kans, want ook ik vond het een interessant album, waarbij ik me op voorhand vooral afvroeg of Mark Jansen zich hiermee zou kunnen onderscheiden van zijn werk met zijn veel bekendere band Epica. Ik mag nu voor de herkansing, want inmiddels is het februari 2014 en is zojuist de opvolger Antagonise verschenen.

Een ding valt me na een luisterbeurt al op en heeft het nieuwe album voor op Quarterpast. Op het eerste album was Mayan nog meer een project met de nodige gastbijdragen. Inmiddels is de line-up stabieler en zorgen met name de 'vaste' vocalisten voor meer samenhang. Met name de rol van power metal zanger Henning Basse (Metalium, Sons Of Seasons) springt er uit op het album. Maar ook de bijdrage van sopraan Laura Macri (Mark Jansen's partner in crime in het dagelijks leven) heeft zich stevig verankerd in het Mayan geluid (met het schitterende in het Italiaans gezongen Insano als hoogtepunt). Natuurlijk zijn er ook nog wel extra vocale bijdragen te horen op Antagonise (Floor Jansen (Nightwish, Revamp) op Redemption - The Democracy Illusion en Marcela Bovio (Stream Of Passion) op Capital Punishment) maar hun rol is beperkt tot echte gastbijdragen.

Qua muzikale insteek is er niet echt iets veranderd sinds het debuut. Mayan speelt nog steeds bombastische symfo-death metal, met een hoofdrol voor de opgetrokken geluidsmuur van toetsenist Jack Driessen. Daarnaast kunnen de overige elementen/muzikanten uitblinken in waar ze goed in zijn. We horen dus heavy gitaarwerk, flink roffelend drumwerk en gevarieerde vocalen. De grunts van Jansen en de cleane, volle zang van Basse vullen elkaar prima aan.

Opener Bloodline Forfeit opent voortvarend en veelbelovend, en uiteraard bombastisch. Het is een lekker in het gehoor liggend death metal nummer met een zeer melodieuze inslag. Kort en krachtig, een goed gekozen begin van het album dat meteen blijft hangen en naar meer doet smaken. De solo's van zowel gitaar als toetsen zijn van hoog niveau en hebben een meerwaarde. Burn Your Witches gaat op dezelfde voet verder, al lijken de toetsen hier nog meer de aandacht naar zich toe te trekken. Met opnieuw solo's en langere instrumentale stukken is ook dit een fijn nummer om naar te luisteren. Ook met Redemption - The Democracy Illusion verzaakt de band niet, zo kan ik me langzaam maar zeker laten onderdompelen in het veilige en vertrouwd klinkende Mayan-bad.

Het National Security Extremism songduo laat (onder anderen) horen waar Mark Jansen zijn tekstuele en thematische invloeden liggen. Het thema Big Brother Is Watching You is tegenwoordig natuurlijk actueler dan ooit met allerlei afluisterschandalen van overheden en dergelijke. Dat deze boosheid over dat soort praktijken leidt tot passioneel uitgevoerde muziek is dan ook een logisch gevolg. Met name afsluiter Faceless Spies - National Security Extremism part 2 is een nummer dat dwars door allerlei emoties heengaat, en met de vioolbijdrage van Dimitris Katsoulis nog een extra laagje krijgt. Van sferisch en bombastisch tot snel en rauw, en weer terug. Het is daarmee natuurlijk wel een goede samenvatting van waar de band anno 2014 voor staat, want dit nummer bevat alle Mayan-ingredienten.

Voor wie z'n death metal graag bruut en heavy en zonder fratsen heeft, is Mayan waarschijnlijk niet echt geschikt. Juist de wisselwerking met de symfonische elementen, en dan vooral de orkestratie, maakt het Mayan-geluid tot wat het is. Herkenbaar, en voor death metal begrippen catchy. Zeer genietbare death metal-light.

Mark Jansen - vocals

Henning Basse - vocals

Laura Macri - vocals

Jack Driessen - keyboards

Frank Schiphorst - gitaar

Rob van der Loo - bas

Ariën van Weesenbeek - drums