Loading...

Mayhem - Atavistic Black Disorder / Kommando

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-08-2021

Tracklist

01. Voces Ab Alta
02. Black Glass Communion
03. Everlasting Dying Flame
04. In Defense Of Our Future [Discharge cover]
05. Hellnation [Dead Kennedys cover]
06. Only Death [Rudimentary Peni cover]
07. Commando [Ramones cover]

De Noorse black metal-koningen van Mayhem zijn hier al vaker besproken, zowel collega Edwin als ondergetekende hebben een zwak voor de toch al weer een aantal jaren stabiele band. Het meest recente wapenfeit betreft een EP met de dubbele titel Atavistic Black Disorder / Kommando. De EP bestaat dan feitelijk ook uit twee delen: drie niet helemaal nieuwe eigen composities, en een viertal punk-covers.

Eigenlijk is opener Voces Ab Alta het enige echte nieuwe nummer hier. Net als Black Glass Communion en Everlasting Dying Flame is deze opgenomen tijdens de opname-sessies voor Daemon (2019). Waar die laatste twee als bonus van latere edities van dat album zijn toegevoegd, is Voces Ab Alta (als single begin juni verschenen) nog relatief vers. Let wel, dit is geen rest-materiaal, maar het gaat om drie nummers waarvan de band vond dat die qua atmosfeer niet op het album pasten.

Mocht je Daemon kennen, dan zul je tot de ontdekking komen dat de drie 'nieuwe' tracks - weinig verrassend, en ondanks de mening van de makers zelf - toch vrijwel naadloos op dat geluid aansluiten. Het retro-gehalte ligt daarbij gevoelsmatig best hoog, en juist dat spreekt me prima aan. Wat mij betreft heeft Mayhem met Voces Ab Alta het beste voor het laatst bewaard, want deze gaat er prima in. Zeker qua sfeer (en vocale aanpak) denk ik stiekem toch wel heel af en toe aan de atmosfeer van De Mysteriis Dom Sathanas. Ik voel (ook) bij Black Glass Communion vooral die heerlijke old school metal-vibe. Everlasting Dying Flame heeft dat wat minder, en lijkt een iets meer eigentijdse aanpak te hebben. Ik vind deze ook wat minder spannend.

De vier covers worden er in een opgefokt tempo doorheen gejast, en blijven volgens mij redelijk trouw aan het origineel. Opvallend vind ik wel dat voor de covers twee gasten zijn opgetrommeld, die in de prille jaren al eens (zeer kortstondig) de boel bij elkaar schreeuwden bij Mayhem: Maniac doet de Dead Kennedys cover, Messiah de Ramones cover. In puur muzikaal opzicht vind ik die laatste vier tracks niet zo interessant, want dit heeft weinig te maken met waar Mayhem voor staat. Het zal best iets met vroege inspiratie te maken hebben, maar verder heeft het niet veel om het lijf. Leuk voor erbij, niet meer dan dat.

Teloch - Guitars

Necrobutcher - Bass

Attila Csihar - Vocals

Ghul - Guitars

Hellhammer - Drums