Loading...

Mesmur - Chthonic

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2023

Tracklist

01. Chthonic (Prelude)
02. Refraction
03. Petroglyph
04. Passage
05. Chthonic (Coda)

Mesmur is een funeral doomband van internationale oorsprong, opgericht in 2013. Het nieuwste werkstuk Chthonic is hun vierde volledige album, en mijn kennismaking met deze band. Tussen intro en titelnummer Chthonic, en het slotakkoord met dezelfde naam krijgen we drie tracks binnen een speelduur van bijna 43 minuten voorgeschoteld.

Refraction begint met de meest sombere melodieën, gebracht in eindeloze traagheid. Dit nummer, of eigenlijk het album als geheel, is een liefdesverklaring aan de funeral doom. De muziek bevat echt alles dat dit genre zo specifiek maakt. Terwijl nummer langzaam voortsleept, zijn de veranderingen minimaal, als vijftig tinten zwart. Een subtiele verandering van toonsoort of van een melodie, de milde twist van een drumpatroon, veel meer is het niet. Meermaals luisteren is dus het devies, zodat telkens weer nieuwe ontdekkingen kunnen worden gedaan.

Petroglyph opent met cleane en ambient texturen, die even verderop in combinatie met de bezeten vocalen behoorlijk angstaanjagend klinken. De wisselwerking tussen intiem klinkende muziek en rauwe zang wordt hier optimaal uitgebuit. Die zang is er niet constant bij, en dat is ook helemaal niet nodig. De serene rust van het steeds donker wordende instrumentarium is een genot op zich.

Passage is met z'n speelduur van negentien minuten het meest veelzijdige nummer van het album. Nog steeds horen we melodieuze gitaarlijnen en ijle synthesizers voorbij komen, maar de combinatie van grunts en gitaarriffs klinkt net wat dwingender. Zelfs een korte maar opgefokte tromroffel wordt ingezet om de atmosfeer te duiden. Een break halverwege, met een intiem vervolg, geeft verlichting, maar deze is van zeer korte duur. Al snel worden de riffs en de vocalen ruwer, en na een poosje wordt zelfs het drumwerk vlotter. Over het verdere verloop ga ik niks verklappen, dat zou de verrassing bederven.

Mijn conclusie is kort maar duidelijk: dit is een hele fijne kennismaking!

John D - Drums

Jeremy L - Guitars, Synth

Chris G - Vocals

Michele M - Bass