Loading...

Monkey3 - Astra Symmetry

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2016

Tracklist

01. Abyss
02. Moon
03. Endless Ocean
04. The Water Bearer
05. Crossroad
06. Mirrors
07. Dead Planet's Eyes
08. Seeds
09. Astraea
10. Arch
11. The Guardian
12. Realms Of Lights

Over het Zwitserse Monkey3 schreef ik in oktober 2013 al enthousiast naar aanleiding van album The 5th Sun - inderdaad hun vijfde album, je bedenkt het niet. Daar heb ik de band en z'n muziek volgens mij al vrij uitgebreid voorgesteld, dus nu maar direct naar de opvolger Astra Symmetry, die zojuist is verschenen (2 september).

De ingrediënten van de muzikale potpourri van de Zwitsers zijn nog overwegend dezelfde. In mijn vorige bespreking had ik het over: instrumentale stonerrock, gedomineerd door psychedelische aspecten en progressieve invloeden, en als toetje een vleugje spacerock. Afgaande op mijn eerste luisterbeurt van Astra Symmetry hoef ik daar niet veel aan te veranderen. Hooguit heeft de band de voornaamste elementen verder uitgediept. Het zorgt er voor dat Monkey3 in de loop der jaren een behoorlijk eigen geluid heeft ontwikkeld, herkenbaar, en - niet onbelangrijk - naar mijn smaak!

Meer dan ooit heb ik het idee dat Led Zeppelin een voorname invloed is voor de heren (naast het al vaak aangehaalde Pink Floyd). Al vanaf opener Abyss lijkt me dat onmiskenbaar. Is dat erg? Nee hoor, want zoals gezegd: Monkey3 weet er een heel eigen brouwseltje van te maken, zonder dat er ook maar een enkele band wordt nageaapt. De muziek is bovenal enorm sferisch, gevoelig bijna, en daarmee o zo mooi. Grappig vind ik dat bijna ongemerkt een bijzonder aspect in het geluid van Monkey3 is binnen geslopen: vocalen! Niet altijd, overal of constant, maar een verhalende/vertellende stem (welgekozen samples?) voegt regelmatig sfeer toe aan de al even verhalende klanken.

Moon (met dus die 'vocalen') laat in al zijn 'sferigheid' zo'n beetje het fraaiste horen dat Monkey3 te bieden heeft. Misschien nog wat meer ingetogen dan op het voorgaande werk draait het hier om Oosterse, of in elk geval contemplatieve sferen, zonder dat de muziek eigenlijk echt ooit heavy wil worden; met een belangrijke rol voor de zweverige toetsen. Wanneer de muziek al wat zwaarder of sneller uitpakt, is dat volledig binnen het kader van de dynamiek om de opbouw verder uit te diepen (Seeds). The Water Bearer, Crossroad, Mirrors; het zijn natuurlijk ook wel titels die uitnodigen tot innerlijke reflectie.

Dead's Planet Eyes gaat dan van start alsof Led Zeppelin nooit Kashmir heeft gemaakt. Zo opvallend, dat ik het maar houdt op een eerbetoon. En uiteindelijk past dit ook gewoon helemaal in het plaatje. Hoewel? Zo veel 'echte' zang bij Monkey3? Daar moet ik toch echt wel even aan wennen; in eerste instantie bekruipt me de gedachte: zonder was het misschien ook wel goed geweest.... Hoe dan ook, dit is echt een heerlijk nummer!

Alsof er ook maar iets slechts staat op Astra Symmetry. Monkey3 heeft hun stijl verder verdiept, hetgeen leidt tot nog meer fragmenten om heerlijk bij weg te mijmeren. Tja, je moet er maar van houden. Gelukkig weet ik hier met volle teugen van te genieten, zeker op zo'n druilerige dag als vandaag!

Walter - Drums

Kevin - Bass

Boris - Guitar

dB - Keys