Loading...

Muster - Drift

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2022

Tracklist

01. Out Of Oxy
02. Chains
03. Cleanse
04. Manic Queen
05. Diggerman
06. Evil Eye
07. This Cold
08. Buzzard's Prey
09. Off
10. War

"Alsof je opgejaagd wordt door een roedel wolven"

Eerst was er Nefalem, daarna Oorsuys, en nu is er (sinds 2021) Muster. Dit Arnhemse gezelschap maakt het me (en zichzelf?) niet gemakkelijk door elke paar jaar onder een nieuwe naam weer op te duiken. Hoewel ze hun grunge-roots - grotendeels, maar nooit helemaal in mijn beleving - los hebben gelaten, valt de gelijkenis met alternatieve rockbands uit de jaren '90 in geluid en gevoel niet te ontkennen. Er is bij Muster geen glamour en geen opsmuk, band en publiek zijn gelijk, en alles staat op standje elf. Drift heet hun eerste album, waarvoor in corona-tijd ruim de tijd werd genomen.

Rauwheid en eerlijkheid staan voorop, dat wordt al snel duidelijk. Out Of Oxy opent, en doet dat met stevige trommelslagen en raspende riffs. Ik vind vooral de onderliggende grooves een pluspunt, ondanks alle schurende instrumentatie en schreeuwerige vocalen ontstaat zo toch een aanknopingspunt om de track goed te blijven volgen. Ook in bijvoorbeeld Diggerman horen we een vergelijkbare drive weer terug, lekker hoor. Chains doet er qua boosheid nog een schepje bovenop voordat het atmosferische intermezzo Cleans je opwarmt voor het opzwepende Manic Queen. Energiek en gepassioneerd zijn hier de sleutelwoorden, precies zoals de alternatieve bands dat begin jaren '90 deden.

Even later wordt opnieuw nadrukkelijk de dynamiek opgezocht, wanneer het generiek beukende Evil Eye wordt opgevolgd door het meer intieme luisterliedje This Cold. Althans, voor de eerste anderhalve minuut. Daarna mogen de gitaren weer schreeuwen, en geeft zanger Maarten zijn hartstochtelijke stemgeluid weer ruim baan. Over het verdere verloop vertel ik niks om de verrassing voor de luisteraar niet te verpesten. Off vind ik redelijk verrassend klinken, met name dankzij het afwijkende ritmepatroon. Afsluiter War doet dat in stijl: lekker beuken zodat het smaakt naar meer.

Al met al is toch wel duidelijk dat Muster veel meer te bieden heeft dan 'alleen maar' grunge. Er zijn raakvlakken te bedenken met stoner, als ook diverse post-genres, tot punk aan toe. Afwisseling genoeg dus, maar niet zo veel dat de rode draad uit het zicht verdwijnt. Sowieso zijn de composities lekker compact gehouden, Muster weet zich daarbij uitstekend te beperken tot de basis; zoals beloofd: geen overbodige poespas. Liefhebbers van rauwe, heavy, eigenzinnige rock mogen Muster's Drift zeker eens checken!