Loading...

Nervenbeisser - Alles Gut

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-04-2019

Tracklist

01. Liebesschmerz
02. Alles gut
03. Märchenland
04. Probleme
05. Alles gut [Das Ich RMX]
06. Verkehrte Welt [Andy Haywire RMX]

Met Nervenbeisser als bandnaam moet ik heel eerlijk bekennen dat ik niet stond te springen om deze promo te gaan beluisteren en bespreken. Gelukkig is het me meegevallen. Ik kende de band nog niet, maar het blijkt te gaan om een Duitse gothic/industrial band die is opgericht in 2001, en tot 2009 de nodige albums en EP's heeft uitgebracht, waarna de band er tijdelijk mee ophield. In 2014 werd een herstart gemaakt, met Alles Gut als meest recente wapenfeit.

Met zelfgenoemde invloeden als Rammstein, Megaherz, Oomph! (waarmee recent nog getoerd is), Eisbrecher en Das Ich is het in elk geval duidelijk welke kant het op gaat met de muziek van Nervenbeisser. Overigens zou ik daar zelf Crematory nog aan toe willen voegen. Naast het duidelijk aanwezige dark/gothic aspect valt het met de industrial insteek wel mee, al zit er zeker een machinaal, mechanisch aspect aan de muziek. Het doet me deugd dat naast de stampende ritmes, elektronische invulling en de rasperige zang (uiteraard in het Duits) ook behoorlijk wat plaats is ingeruimd voor de gitaren. Heavy riffs en zelfs een stevige solo-spot in opener Liebesschmerz maken hiervan een heuse metal-track.

Titelnummer Alles Gut is daarna wat vrolijker en pakkender, en gaat een beetje richting popmuziek. Vervolgens is Märchenland juist weer uitgesproken donker; weliswaar wat ingetogen, maar misschien daardoor extra dreigend. Het is hoe dan ook een erg sfeervol nummer. In tegenstelling daarmee is Probleme vervolgens wat kouder en meer elektrisch geladen. Ik vind het opvallend, en vooral positief, dat Nervenbeisser in vier nummers relatief veel afwisseling laat horen. Goed gedaan.

Na deze vier eigen composities krijgen we nog twee remixen te verwerken. De Das Ich bewerking van titelnummer Alles Gut is een stuk donkerder en minder catchy dan de eerste versie; dat bevalt me op zich wel. Sowieso leuk om een nummer twee keer in een verschillende aanpak te horen. Verkehrte Welt is een remix van een track van het album Zeitenwandel (2009). Het origineel ken ik niet, maar deze bewerking spreekt me niet zo aan; die is voor mij te elektronisch, te koud.

Al met al vind ik Alles Gut wel een leuke kennismaking met een Duitstalige elektro-metalband. De originaliteitsprijs gaan ze niet winnen, er zijn genoeg andere bands die dit kunstje ook kennen. Het blijkt dat deze EP een voorloper is voor aan aanstaand album waar de band aan werkt. Ik ben wel benieuwd hoe een heel album van Nervenbeisser zal uitpakken. Ook zal ik eens wat voorgaand werk van de band gaan opzoeken.

Walter Stobbe - gitaar, toetsen

Olaf Seider - zang, toetsen